Denis Villeneuve - nagyrészt ismét Magyarországon forgatott - Dűne: Második rész című alkotása végre bemutatásra került!

És, ami még ennél is jobb, hogy a filmes újságírók dicsérik a várva-várt folytatást a hihetetlen szereposztásért, a lélegzetelállító vizuális effektekért és még sok másért! Most már mindenki megnyugodhat, aki azon aggódott, hogy a film vajon beváltja-e az első rész által keltett reményeket. Kimondhatjuk, hogy beváltotta őket.

Az első Dűne film kasszasiker volt, valamivel több mint 400 millió dolláros bevételt hozott világszerte. Figyelembe véve, hogy a filmet a Max-on való streameléssel egy időben mutatták be, a Második rész bevételi kilátásai jóval magasabbak.

Villeneuve a második részt jobb filmként emlegette, ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy az első filmet a kritikusok elismeréssel és 10 Oscar-jelöléssel jutalmazták, köztük a legjobb filmnek járó díjjal. A film hat díjat nyert el végül (eredeti filmzene, hang, vágás, operatőri munka, látványtervezés és vizuális effektek).

"Számomra ez a film sokkal jobb, mint az első rész" - mondta Villeneuve egy 2023-as sajtótájékoztatón - "Van benne valami sokkal élőbb. Van egy kapcsolat a karakterekkel. Megpróbáltam elérni az érzelmek olyan intenzitását és minőségét, amit az első résszel nem sikerült. Nem mondom, hogy a film tökéletes, de sokkal elégedettebb vagyok a második résszel, mint az elsővel. Alig várom, hogy megoszthassam a rajongókkal és a mozilátogatókkal."

Lássuk, milyen kritikákat kapott a régóta nagy izgalommal várt film, amely a 2021-es első részt, az első igazán könyvhű adaptációt, a Dűne filmet fejezi majd be, elmesélve ezzel Paul Muad-dib történetének első fejezetét Frank Herbert korszakalkotó regényfolyamából.

A kritikák

Akadnak olyanok is, amelyek a méltató hang mellett azért megfogalmaznak legalább némi negatívumot. Ilyen volt a The Playlist írójának rövid reakciója a filmre.

"A Dűne: Második rész hihetetlenül lenyűgöző" - írta Gregory Ellwood, a The Playlist munkatársa - "Villeneuve néhány igazán látomásos pillanatot hozott nekünk. Austin Butler igazán lenyűgöző alakítást nyújt (nem beszélve a sminkjéről). Nagyon megható a befejezés. Egy kicsit hosszú? Igen. Másnapra elfelejtettem, hogy láttam? Igen. Mégis, hatalmas lesz."

Azonban Ellwoodtól eltekintve szinte minden más, fontosnak számító médium kritikusa szuperlatívuszokban beszélt a francia rendező munkájáról.

Az Inverse szerkesztője, Hoai-Tran Bui "diadalmasnak" nevezte a filmet, hozzátéve: "Még az elsőnél is hatalmasabb, de sokkal bensőségesebb - Denis Villeneuve-nek sikerül a könyv nehezebben megfogható második felét egy lebilincselő, akciódús eposszá egyszerűsítenie."

"Hihetetlen filmkészítés" - írta Steven Weintraub, a Collider munkatársa. - "Briliáns filmzene. Az egész szereplőgárda kiváló volt. Az egyetlen panaszom, hogy bárcsak hosszabb lenne. Nem viccelek. A film 2 óra 40 perc(?), és én szívesen megnéztem volna még egy órát".

akció | dráma | kaland | sci-fi

Egy messzi jövőben, amikor bolygóközi királyságok között oszlik meg a hatalom, két uralkodó dinasztia ádáz harcot vív az Arrakis bolygó feletti uralomért. E világon hatalmas... több»