Steven Seagal dokumentumfilmet forgat a Donbaszban, mivel ‘a világ nem ismeri az igazságot’

Steven Seagal dokumentumfilmet forgat Donbászban, a színész egyetért a Kreml magyarázatával egy börtön elleni támadást illetően, amelyben több tucat ukrán fogoly halt meg.

A TV Zvezda orosz katonai híroldalra feltöltött videón Seagal a Donyecki területen lévő Olenivka börtön romjai között áll, ahol július 29-én egy támadás 53 halottat és több tucat sebesültet követelt.

Míg Volodimr Zelenszkij ukrán elnök "orosz háborús bűncselekménynek" nevezte a támadást, az oroszok ennek ellenkezőjét állítják. A Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Oroszország megpróbálhat hamis bizonyítékokat elhelyezni, hogy úgy tűnjön, mintha az amerikaiak által szállított fegyverek okozták volna a károkat. Moszkva állítása szerint High Mobility Artillery Rocket System, azaz a HIMARS rakétarendszert használtak a létesítmény elleni támadásra.

Seagal is a helyszínre látogatott, és nem hallgatta le az álláspontját sem.

"Ha megnézzük az ágyakat és minden ilyesmit, ez biztosan nem egy bomba" - mondta.

Seagal egy összeesküvéses nézőpontot is felvázolt, amikor azt sugallta, hogy Ukrajna azért használta a HIMARS-okat, mert Zelenszkij el akart hallgattatni egy "nácit", akit a börtönben tartottak fogva. A rend kedvéért, Vlagyimir Putyin teljes körű ukrajnai inváziójának egyik indoklása az volt, hogy "nácimentesítse" az országot.

"Az érdekes az, hogy az egyik megölt náci éppen Zelenszkijről kezdett sokat beszélni" - mondta Seagal - "és hogy Zelenszkij felelős a kínzásokról és más atrocitásokról szóló parancsokért."

Katonai szakértők a közelmúltban azt mondták a The Washington Postnak, hogy bár nem tudják megmondani, hogy mi okozta véglegesen a károkat, a börtöntámadásról készült képek alapján nem HIMARS rakéták állnak a háttérben. Elmondásuk szerint az intenzív tűz jelei, a repesznyomok és a kráterek hiánya, valamint a belső falak minimális sérülése ellentmond a leggyakoribb HIMARS robbanófej által okozott károknak.

A Meduza független médium az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetőjére, Denis Pushilinre hivatkozva arról számolt be, hogy Seagal a régióban tartózkodik, hogy dokumentumfilmet forgasson a donbászi háborúról.

"Steven Seagal dokumentumfilmet forgat a donbásszi háborúról. Ma a jelenovkai fogolytáborban hadifoglyokkal beszélt. A foglyok közül néhányan nemrég haltak meg az ukrán csapatok célzott rakétacsapásának következtében" - írta Puszilin a Telegram-csatornáján.

Puszilin szerint "Steven megjegyezte, hogy a médiában a konfliktusról beszélők 98%-a soha nem járt itt, ezért a világ nem ismeri az igazságot". "Ő (Seagal - TASZSZ) meg akarja változtatni a hozzáállást ehhez a háborúhoz" - jegyezte meg a DPR vezetője, hozzátéve, hogy ez nem könnyű feladat, és sok sikert kívánt a színésznek.