Sztrájk Hollywoodban: 15 év után újra sztrájkot hirdettek az írók

A The Writers Guild of America (Amerikai Írószövetség) részletesen ismertette az írók és a stúdiók közötti nézeteltéréseket, amelyek 15 év óta az első sztrájkhoz vezettek, és amely kedden veszi kezdetét.

A szervezet egy dokumentumban kifejtette a tévés személyzeti minimumra vonatkozó javaslatát, amely az epizódok számától függően sorozatonként hat és 12 író között változna. A stúdiók számára ez a javaslat nem volt elfogadhat, majd azt is elutasították, hogy ők maguk tegyenek ajánlatot. Mindemellett az írók garantáltan legalább 10 és 52 hét közötti, évadonkénti minimális hetek számát szeretné elérni. A stúdiók ezt a javaslatot is elutasították, és nem tettek saját javaslatot.

Az Alliance of Motion Picture and Television Producers (Film- és Televíziós Producerek Szövetsége) a benyújtott dokumentum ezen két pontját nevezte meg vitathatónak, azonban kijelentette, hogy hajlandó lenne növelni a kompenzációt és a streamingből származó részesedést.

Az Írószövetség olyan további részesedést is szeretne a streaminből, amely egy adott műsor sikerét is figyelembe veszi, ugyanakkor ezt a javaslatot is elutasították. Továbbá kérték a mesterséges intelligencia használatának szabályozását, miszerint az “ne írjon át irodalmi anyagot és ne lehessen forrásanyagként használni”.

Az The Writers Guild of America mindemellett a bérek 5-6 százalékos emelését követelte, amelyre az AMPTP 3-4 százalékos ellenjavaslatot tett. A WGA a továbbiakban 7412 dollárban kívánja meghatározni egy író heti minimális bérezését.

“A következőt tudja minden író: a cégek tönkretették ezt a szakmát. Nagyon sokat elvettek azoktól az emberektől, az íróktól, akik gazdaggá tették őket. De amit nem vehetnek el tőlünk, az egymás iránt érzett szolidaritásunk és a közös elkötelezettségünk, hogy megmentsük magunkat és ezt a szakmát, amit szeretünk. Azt reméltük, hogy ezt értelmes beszélgetéssel tudjuk megtenni. Most a harc révén fogjuk ezt megtenni.  A jelenünk és a jövőnk érdekében nem maradt más választásunk” - olvasható az Amerikai Írószövetség vezetősége által kiadott közleményben.