Nyolc Lola-díjat kapott a Kontroll nélkül  a rendkívülire sikerült Lola díjátadón: a nagyszabású gála ezúttal elmaradt, a hírességek online csatlakozhattak be az eseményre.  Nora Fingscheidt  filmje elnyerte a legjobb film, rendező, forgatókönyv, vágó és hang díját, valamint elismerték a női ( Helena Zengel) és férfi (Albrecht Schuch) főszereplőt, és a női mellékszereplőt (Gabriela Maria Schmeide) is.

Az elsőfilmes  Fingscheidt akkor se tudott volna személyesen részt venni az eseményen, ha az normális körülmények között zajlik le, ugyanis a Kontroll nélkülnek köszönhetően Hollywood felfedezte magának: jelenleg egy drámán dolgozik Sandra Bullock főszereplésével, az Oscar-díjas Christopher McQuarrie forgatókönyvéből (Közönséges bűnözők, Mission: Impossible-filmek).
A Kontroll nélkül kis hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. Az állami szervezetek tanácstalanul egymás között adogatják őt, agresszív természetével ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját. Képtelen elfogadni, hogy lemondott róla, az újabb és újabb csalódások ellenére napról-napra reménykedik, hogy egyszer megmenti és hazaviszi. Most azonban emberére akad az egyik új nevelőben, aki a nehéz kezdés dacára kiáll Benniért. Kockázatos javaslattal áll elő, amivel nem csak szakmai karrierjét, de akaratlanul saját családját is veszélybe sodorja.
Kontroll nélkül akár igaz történet is lehetne: a film Benni szemén keresztül azoknak a gyerekeknek a történetét meséli el, akikre minden igyekezet ellenére az ellátórendszer nincsen felkészülve. Helena Zengel hátborzongatóan erőteljes, érett alakítása egész biztosan sokáig velünk marad majd.