'Több jelmezcserém volt, mint Lady Gagának': Exkluzív interjú az új sikersorozat, a Mary & George sztárjával, Tony Currannel

Exkluzív interjút adott a Mary and George sztárja, Tony Curran Jakab király alakításáról, a színes nyelvezetről és arról, hogy több jelmezcseréje van, mint Lady Gagának. A Julianne Moore és Nicholas Galitzine főszereplésévelk készült sorozat március 8-tól elérhető kizárólag a SkyShowtime-on. A széria új részei hetente érkeznek, az évadzáró epizód pedig április 19-től lesz elérhető.

K: Milyen kutatásokat végeztél, mielőtt elkezdted munkát?

Tony Curran: Benjamin Woolley-val, a The King's Assassin írójával - elmerültünk a könyvben és Jakab életében, amit nagyon informatívnak találtam. Kérdéseket tettem fel a történelemről, Jakaból, a korszakról kulturális és politikai szempontból, és rendkívül informatív volt. Az egyik dolog, amit Jakabról mondott, és ami sokat segített nekem, az volt, hogy mivel 18 hónapos kora óta király volt Skóciában, sok merényletet követtek el ellene. Tízéves korában elrabolták, és 12 hónapra a Rosslyn kastélyba zárták. Azt mondta, hogy félelemből táplálkozott, de a paranoiájának megvolt a maga helye. 

K: Milyen volt Jakab király karakterét életre kelteni a filmvásznon, amikor annyi történelmi ismeretünk van róla? 

Tony Curran: Jakab király olyan valaki, akit még nem nagyon láttam sem színpadon, sem televízióban, sem filmben. Az, hogy lehetőséget kapunk arra, hogy életre keltsük őt, ijesztő, de ez is része a mókának és a kihívásnak. Oliver Hermanus [vezető rendező] és én sokat beszélgettünk erről, és arról, hogy merre fogunk menni, honnan jön ez a karakter, és hová tart. James útja és maga a történet eléggé megható, ugyanakkor kissé romboló, durva és intenzív is. 

K:Szerinted ez egy szerelmi történet vagy egy történet a hatalomról és a társadalmi felemelkedésről? Vagy egy kicsit mindkettő? 

Tony Curran: Szerintem a Mary & George nagyon is tartalmaz szerelmi történet elemeket. Nem hiszem, hogy ebben bármi kétség merülhetne fel, nem csak Jakab  király, hanem sok más karakter esetében is. Úgyhogy szerintem sok a szerelem. Sok szenvedély, sok érzékiség és szexualitás. De ehhez kapcsolódnak a ranglétra megmászásának elemei, sok quid pro quo, tudod - és nyilvánvalóan van elég sok hátba szúrás is.

K: A használt nyelvezet egy része nagyon modern. Mi a véleménye erről? 

Tony Curran: Nyilvánvalóan a jakobinus korban játszódik, és meg kellett őriznünk a realizmust, de a közönség számára is átélhetővé kellett tennünk. A [DC] Moore által írt nyelvezet egy része nagyon modern, de ez nem veszi el a történelmi hangulatot, mert a nyelvezet egy része nagyon virágos és nagyon színes. 

K: A sorozatban a szex és a szexualitás nagyon különbözik a legtöbb korabeli drámától.

Tony Curran: Igen, mondhatni, eléggé kiterjedt. Különböző kapcsolatok vannak, férfiak férfiakkal, nők nőkkel, férfiak nőkkel. Nem hiszem, hogy félénknek kellene lennük annak kifejezésében, amit az emberi lények éreznek, amikor késztetést éreznek, ha úgy tetszik. Ha az udvarban lennél, és te lennél a király vagy a királynő, vagy valamilyen hatalommal rendelkeznél, és egy kis pihenésre vágynál, mit tennél? Tudom, hogy Jakab mit akart csinálni. Imádott vadászni. És szeretett néhány barátot a szobában tartani, és egy jó kis hancúrozást. 

K: Ön szerint igaz szerelem volt Jakab király és György között?

Tony Curran: Jakab nagyon mélyen törődött Györggyel, ahogyan én értelmeztem, és ahogyan mi meséljük a történetet. Úgy is mondhatjuk, hogy partnerként, barátként, szeretőként, de politikai szövetségesként is tekintett rá. Valaki, aki segít neki, valaki, aki megtesz érte dolgokat. 

K: Mesélne nekünk Jakab és fia, Károly kapcsolatáról?

Tony Curran: Curran: Ez nagyon érdekes. Samuel Blenkin játssza I. Károlyt, a második fiamat. Henrik, az első fiú meghalt - és ő egy kicsit a király és a királynő aranyifjúja volt. Váratlanul halt meg, és Károlynak kellett a helyébe lépnie. Azt hiszem, Jakabot eléggé megviselte a halála, és azt remélte, hogy ő lesz a korona örököse. Jakab és Károly kapcsolata kissé feszült. Károly iránt nem táplál annyi szeretetet, mint Henrik iránt, ami sok súrlódást okoz kettejük között. 

K: Milyen volt Julianne Moore-ral és Nicholas Galitzine-nel dolgozni? 

Tony Curran: Gaines: Nagyon jó volt velük dolgozni. A történet témája nagyon kemény, nagyon valóságos. Nagyon zsigeri és intenzív. Amikor nem forogtak a kamerák, akkor is nagyon szórakoztató volt a forgatás. Nagyon élveztem a közös munkát Julianne-nel. Érdekesnek találtam a Jakab és Mary közötti dinamikát, mert nem volt túl sok nő az életében. Az édesanyja meghalt, és a házasságát Anna királynővel Dániával kötötték meg. Aztán jön Mary ezzel a gyönyörű fiúval. Nick és én nagyon jót nevettünk. Volt egy kis improvizáció, és Nick és én természetesen ebben is benne voltunk, és egy kis tűzijátékot rendeztünk. Néha egy jelenetnek szüksége van erre, és öröm volt vele dolgozni. 

K: Mesélne nekünk a jelmezeiről?

Tony Curran: A Mary & George jelmezei nem mindennapiak. Annie Symons, a hihetetlen jelmeztervezőnk és a hatalmas csapata - folyamatosan ontják magukból a jelmezeket - azt hiszem, nagyjából az összeset ők készítették. Több jelmezcserém volt, mint Lady Gagának. A történelmi pontosság, amit elértek, hihetetlen - a jelmezek szenzációsak és lenyűgözőek. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ezeket a pazar ruhákat viselhetem és ezeken a hihetetlen helyszíneken forgathatok. Ettől csak még jobban beleélheted magad a karakteredbe. 

K: Milyen volt ennyi különböző helyszínen forgatni? 

Tony Curran: Néhány helyszín, ahol forgattunk, fenomenális volt: vidéki kastélyok, várak. A Stirling kastélyban forgattunk, ami csodálatos volt, Jakab király valóban ott élt - és ott tanult. Van egy kis kődarab, amibe bele van vésve a neve, ami teljesen lenyűgözött.  Voltunk a Hatfield House-ban és a Charterhouse-ban is, Spitalfields mellett, ahol I. Erzsébet a 16. században készült a koronázására. Leforgattunk egy jelenetet - egy lakomát, ami valóban megtörténhetett a helyszínen -, és ez volt az első alkalom, amikor Jakab meglátta George-ot. Bejön. Szóval maga a tény, hogy egy olyan házban, kastélyban vagy vidéki birtokon forgatsz egy jelenetet, ahol az események valóban megtörténtek, elképesztő.

dráma

SkyShowtime (2024.03.08.)

Buckingham grófnője intrikákat bevetve formálta fiát, hogy elcsábítsa I. Jakab királyt, és mindenható szeretőjévé váljon, aki gazdagabb, nevesebb és befolyásosabb, mint amit... több»