Hamarosan a mozikban Christian Petzold filmje, melynek premierje kapcsán 8 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

Már csak hetek kérdése, és a mozikban a Trontói Nemzketközi Filmfesztivál egyik sikerfilmje, a Tranzit. A film rendezői székét Christian Petzold foglalhatta el (Phoenix bár, Barbara), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk majd, mint Paula Beer, Àlex Brendemühl, Godehard Giese, Franz Rogowski, Barbara Auer, Matthias Brandt és Lilien Batman. A forgatókönyvet Christian Petzold szerezte.

Íme 8 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Christian Petzold François Ozon ajánlására szerződtette Paula Beert a főszerepre. "Lenyűgözött, hogy mindössze 22 évesen milyen érettséget sugároz. Megvan a kellő tapasztalata, ugyanakkor ott van benne a fiatalos báj is. Soha nem találkoztam még hasonlóval" - méltatta a színésznőt a rendező.
  • A film eredetileg 1940-ben játszódott volna, csakúgy, mint az azonos című könyv, de a rendező, Christian Petzold végül úgy döntött, hogy történelmi film készítése helyett a napjainkba ülteti át a cselekményt.
  • Christian Petzold rendezőnek korábbi filmjeinek forgatókönyvírója, Harun Farocki ajánlotta a figyelmébe a Tranzit című regényt.
  • Az azonos című regény második filmadaptációja. A történetet első alkalommal René Allio filmesítette meg 1990-ben (Transit).
  • A Tranzit című regény szerzője egy zsidó származású kommunista író, Anna Seghers volt, akit a zsidó üldözések idején bebörtönzött a gestapo. A náci rezsim ideje alatt betiltották és elégették a könyveit. Az író előbb Párizsba, majd Marseilles-be menekült, végül Mexikóba emigrált. A háború után visszatért hazájába, és Berlinben élte le hátralevő életét.
  • A film alapjául Anna Seghers azonos című, 1944-ben megjelent regénye szolgált.
  • A film világpremierje 2018. szeptemberében volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.
  • Christia Petzold rendező "Love in Times of Oppressive Systems" (Szerelem az elnyomó rendszerek idején) címen emlegetett trilógiájának befejező darabja (Barbara - 2012, Phoenix - 2014).

Hazai premierdátum: 2018.10.11.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni:

68 Tranzit  (2018)

dráma | sci-fi

Christian Petzold sikerrendező a Barbara és a Phoenix bár sikere után ezúttal napjaink tárgyi környezetében mesél a második világháborúról, s számol be egy férfiről, aki a... több»