E hét pénteken érkezik a SkyShowtime kínálatában a Forma-1 történelmének egyik tragikus történetét feldolgozó dokumentumfilm, a Villeneuve Pironi. A sportág két ikonikus alakjának barátsága egy futamon tört ketté, amit már sosem volt lehetőségük helyrehozni.

Gilles Villeneuve (a későbbi világbajnok Jaques Villeneuve édesapja) és Didier Pironi is a Ferrari istállójában versenyzett a ’80-as évek elején. Jó barátságot ápoltak egymással, de ez a pályán örökre véget ért. Az 1982-es idényben mindenki úgy gondolta, hogy Villeneuve lesz a világbajnok, mivel ő volt a legjobb formában és a Ferrari is remek versenyautót épített abban az évben.

Csakhogy a San Marinó-i Nagydíjon az utolsó körben csapattársa, Didier Pironi a csapatutasításokkal szembe menve megelőzte őt. Ezzel nem csak az adott futam győzelmétől fosztotta meg, de a világbajnoki álmaitól is. Természetesen ebből hatalmas vita támadt a felek között, amit azonban a sors kegyetlen fordulata miatt már sosem volt lehetőségük tisztázni.

Gilles Villeneuve ugyanis két héttel az ominózus futam után, a belga nagydíj utolsó edzés utolsó perceiben halálos balesetet szenvedett. Egy kanyar előtt utolérte Jochen Masst, aki megpróbálta őt elengedni, de a két versenyautó kereke összeért és Gilles Villeneuve 220 km-es sebességgel a levegőbe emelkedett. A becsapódáskor a versenyző kirepült az autóból és a szemközti védőkerítésnek csapódott. Az életét már nem tudták megmenteni, a kórházba szállítás közben elhunyt.

Didier Pironi csupán öt évvel élte túl barátját. Pár hónappal a halálos baleset után ő is súlyos balesetet szenvedett a német nagydíjon, ami örökre véget vetett a Forma-1-es karrierjének. Néhány évvel később motorcsónakra váltotta a versenyautót, ám 1987-ben a Wight-sziget mellett rendezett versenyen egy tankerhajó sodorvizébe került, a motorcsónak megpördült és felborult, a balesetben ő és versenyzőtársa is meghalt.

A Villeneuve Pironi korabeli felvételek, valamint a két versenyző barátaival, csapattársaival és családtagjaival készített interjúk segítségével eleveníti fel és mutatja be a barátságukat és annak tragikus végét. Megszólal benne többek közt Alain Prost, Jackie Stewart és Bernie Ecclestone is.