V4 filmünnep az Urániában, amiről nem akarsz lemaradni

A Visegrádi Csoport országainak alkotásaiból rendez filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018. február 14. és 17. között a KKM–Balassi Intézet megbízásából. A négynapos rendezvény a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar filmes hagyomány kapcsolódási pontjaira koncentrál. A műsor a retró mesefilmektől a kultikus vígjátékokon át a történelmi tabukat feszegető filmekig ível, és olyan klasszikusokat hoz vissza a mozivászonra, mint a Tűz van, babám! és az Eszkimó asszony fázik.  

Az Előhívás – #V4filmfeszt célja, hogy bemutassa, hogyan őrzi és hogyan idézi meg az egymáshoz sok szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét közös tapasztalatait. A fesztivál keretein belül olyan ritkán látható filmek kerülnek bemutatásra, melyek humorban és tabudöntögetésben sem szenvednek hiányt, de olyan produkciók is terítékre kerülnek, melyek nemzetközi együttműködés keretein belül valósultak meg. A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet megbízásából rendezett esemény támogatói között egyebek mellett megtaláljuk a Cseh Centrumot, a Lengyel Intézetet, a Szlovák Intézetet és a Magyar Turisztikai Ügynökséget is. A filmek mellett számos kísérőprogram, kiállítások, koncertek és beszélgetések várják a résztvevőket.

A fesztivált egy kultikus magyar produkció, Böszörményi Géza Szívzűr című filmje nyitja meg február 14-én, melynek főszerepét az ikonikus Jiří Menzel alakítja. A bemutató előtt Krzysztof Ścierański, Birta Miklós és Frankie Látó koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A szervezők a Valentin-napra is készülnek, így a romantikus filmek rajongói sem maradnak program nélkül. Az este folyamán ugyanis egy újabb kultikus, romantikus produkció, az Eszkimó asszony fázik is terítékre kerül.

A rendezvény második napja a történelem témakörében zajlik majd. A "prágai tavasz" eltiprásának 50. évfordulójának apropóján levetítik Jan Němec történelmi esszéfilmjét, az Oratórium Prágáért-ot, melyet Mészáros Márta Nagy Imre életét feldolgozó alkotása, A Temetetlen halott követ. A vetítésen a legendás rendező is tiszteletét teszi. A cseh és a magyar film után egy szlovák produkció, Martin Šulík Tájkép című munkája zárja a napot.

16-án a humoré lesz a főszerep. Az egyebek mellett a kisemberek sanyarú sorsát fanyar humorral feldolgozó alkotások között kerül bemutatásra a Gulyáságyú (Kerekes Péter), a cseh közönségkedvenc Kuckók (Jan Hřebejk) és a Szexmisszió rendezőjének fantasy vígjátéka, a Kingszájz, mely egy aprócska diktatúrába kalauzolja el a nézőket.   

A fesztivál utolsó napján a V4-es országok méltán híres animációs kultúrájáé a főszerep. A világ kicsiben című animációs meseprogram az egész család számára szórakozást kínál, ugyanis olyan ismert mesehősök tűnnek fel benne, mint a Kisvakond, Füles mackó, Bob és Bobek, Lolka és Bolka és Pampalini. Este már a szerzői animációs filmek kerülnek terítékre, melynek keretein belül láthatjuk majd az utóbbi években fesztiválsikereket halmozó alkotásait, köztük Wunder Judit Kötelékét, és Szederkényi Bella A vaddisznó című filmjét. A filmrajongók az este folyamán nagyjátékfilm közül válogathatnak (80 millió, Elveszve Münchenben, Out, Tűz van, babám!, Menekülés a Szabadság moziból).

A filmeket eredeti nyelven, felirattal vetítik. A kedvezményes  jegyár egységesen 800 forint. Ha még többre vagy kíváncsi, látogass el az Uránia weboldalára vagy az esemény Facebook oldalára