Vádat emeltek A nagy füzet rendezője, Szász János ellen A kép forrása: filmhu

Szász János mellett további két férfi ellen emelt vádat a Budakörnyéki Járási Ügyészség, miután jogtalanul szereztek meg felvételeket egy ritka műtéti beavatkozásról.

Minderről a 24.hu számolt be, amelynek a Pest Vármegyei Főügyészség is megerősítette, hogy Szász János és két társa még 2019-ben utaztak egy dél-ázsiai országba egy dokumentumfilm készítésének céljából, amely egy műtéti beavatkozást tárt fel. Ugyanakkor mindhárman írásban vállalták és kötelezték magukat, hogy a tudomásukra jutott adatokat titokban tartják, illetve az érintettek írásos hozzájárulása nélkül nem hozzák nyilvánosságra.

A beavatkozásról készült felvételt a műtétnek helyet adó kórház beépített kamerarendszere rögzítette, amelyet 15 hónapon keresztül tárolt egy merevlemezen, amely merevlemez a helyiség álmennyezete felett volt elhelyezve, és amelyhez kizárólag a kórház személyzetének volt hozzáférése. A vádlottak a dokumentáció szerint kibontották a mennyezetet a műtétet követő napokban, majd kicserélték az ott található merevlemezt. A történtekről fotó is készült. 

Mindemellett az is kiderült, hogy egy harmadik vádlott a műtét közben használt mikroszkóp beépített kamerájának felvételét is átmásolta egy saját adathordozóra anélkül, hogy ahhoz az érintettek vagy a kórház bármely munkatárs tudott volna.

A harmadik vádlott a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője szerint elmondta, hogy írásbeli megállapodás született az érintettekkel arról, hogy a felvételeket egy dokumentumfilmhez használhatják fel, a felek viszonya közvetlenül a műtét után azonban megromlott.

Szász János otthonában még 2021 februárjában tartottak házkutatást a hatóságok, ugyanakkor már akkor tudni lehetett, hogy az intézkedés hátterében a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról szóló dokumentumfilm körül kialakult konfliktus áll.