Végre megérkezett a mozikba Bagota Béla a skandináv krimi thrillerek hagyományait követő sikervárományos filmje, Valan - Az angyalok völgye, melynek premierje kapcsán cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amit érdemes tudnotok a produkcióról.

Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonjaival is. Most tél van és csend és hó és halál. A mobilszpotot Csoma Sándor rendezte, az operatőr Tóth Levente volt. A Valan – Az angyalok völgyét Bagota Béla rendezte, Garas Dániel fényképezte, producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert, vágója Szalai Károly. A Filmalap támogatásával, a Matrix Film gyártásában készült. 

Íme tehát 6 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A film cselekménye Erdélyben játszódik, így a hitelesség érdekében Bagota Béla helyi színészeket szerződtetett a mellékszerepekre.
  • A film főszerepét a Kaszás Attila-díjas Krisztik Csaba alakítja.
  • A film forgatása 2018. februárjában kezdődött meg Erdélyben (Balánbánya, Sepsiszentgyörgy, Brassó), melyet követően a stáb több budapesti helyszínen is dolgozott.
  • Bár ez Bagota Béla rendezői debütálása, asszisztensként olyan sikerfilmeken is dolgozott, mint az Isteni műszak, a Swing, a Kút és a Rossz versek.
  • A produkció gyártását 292 millió forinttal támogatja a Filmalap.
  • A Valan Bagota Béla első nagyjátékfilmje.

Hazai premierdátum: 2019.11.21.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: