„Igaz történet alapján.” A horrorfilmek rajongói talán megszámlálhatatlan alaklommal találkoztak már ezzel a felirattal még mielőtt egy-egy igazán ütős alkotás cselekménye a kezdetét vette volna. A legtöbb esetben nem is vesszük komolyan a szöveget arra gondolva, csupán a hatáskeltés miatt tüntetik fel.

A 2000-ben mozikba került Végső állomás története eléggé egyszerű receptből dolgozik: végy néhány fiatalt, akik épp Párizsba készülnek utazni. Az egyiküket azonban baljós félelem fogja el még a felszállás előtt. Rövidesen azonban az aggályai beigazolódnak, a gépen tűz üt ki, majd a súlyos tragédia túlélőit rendre rejtélyesebbnél rejtélyesebb baleset éri, amelyek között talán van némi összefüggés. Így úgy tűnik, mintha egyenesen a végzet szedné egymás után áldozatait.

Visszatérve a nyitógondolatra, a Végső állomás csakugyan igaz történeten alapszik. A film forgatókönyvírója, Jeffrey Reddick egy 2011-ben megjelent interjúban elárulta, hogy egy újságcikk inspirálta őt a film történetének megírására. „Éppen Kentuckyból tartottam hazafelé, amikor olvastam egy sztorit egy hölgyről, aki Hawaiion nyaralt. A vakáció utolsó napján az édesanyja hívta fel őt telefonon, hogy ne szálljon fel a gépre, mivel rossz előérzete támadt. Az asszony megfogadta a tanácsot, egy másik járattal repült, a hátborzongató az egészben pedig az, hogy az eredeti járat, amellyel repült volna, lezuhant” – mesélte Reddick.

A New Line Cinema azonnal ráharapott a történetre. Arról azonban ritkábban hallani, hogy a film egyik producere épp egy repülőút során készült először elolvasni a forgatókönyvet. Már a kifutópályára kanyarodott a New Yorkba tartó 180-as járat, amikor a producer felütötte a borítót, az első bekezdésben pedig épp egy 180-as járat szerepelt. A filmes szakember így jobbnak találta, ha csupán a leszállás után olvassa el a szöveget. Mondani se kell, hogy nagy valószínűséggel sokkal nyugodtabban telt így a repülőútja.