2020.03.26 14:50 Norbert93 Olvasottság: <100x
0

Sablon a köbön, mondanivaló nulla

Bárkiből lehet bármi, még a paradicsompalánták kártevő csigája is megverhet egy F1 pilótát, azaz megint egy teljesen felesleges animációs film egy nagy stúdiótól. Tipikus esete, amikor egy eredeti ötlettel előálló filmet azon nyomban követ egy rakás sablonos, semmitmondó koppintás.

Ebben az esetben tegyünk egy rövid említést az eredeti koncepcióról! Adott egy patkány, aki kilóg a többiek közül, mert többről álmodik. Hiába győzködik a társai racionális érvekkel, akkor sem tántorodik el a céljától, ami egyenlő az elérhetetlennel. Majd mikor közel kerül ahhoz, hogy elérje az álmát, felbukkan egy negatív karakter (séf), aki értelemszerűen útját akarja állni egy szakácskodó patkánynak és "segítőjének".

Sablon a köbön, mondanivaló nulla

Nos, ez a pár sor a Lecsó c. film lenne röviden, amiben, ha a patkányt kicseréljük csigára, a mosogatófiút taco árusra, a főzést autóversenyzésre, a sztárséfet pedig sztárpilótára, akkor megkapjuk a Turbót. Annyi különbséggel, hogy míg a Lecsónak van szíve-lelke, addig a Turbó minden eredetiséget nélkülöz. Nagyjából az "első tíz percében megmondom, mi lesz" eset áll fenn.

A másik pedig a mondanivalója: "ne add fel az álmaid" helyett az "élj álomvilágban". Nem az álmainkért való küzdéssel van a baj, hanem a filmbéli megvalósítással, ami egyenlő azzal, hogy ne foglalkozzunk semmivel és senkivel, hanyagoljunk el mindent, köztük a kötelességeinket is, mert álomvilágban jobb élni.

Röviden a Turbó egy unalmas, elcsépelt koncepció, amit már láttunk és látni is fogunk ezerféle megvalósításban.

71 Turbó  (2013)

animáció | családi | kaland | sci-fi | sportfilm | vígjáték

Minden álom megvalósítható, és minden ember, aki álmodik, valóra válthatja álmait, ha gyorsan cselekszik. Turbó szilárdan hisz álmai megvalósításában, és a sebesség... több»

0