Már megint itt kontárkodom a nyolcvanas évek elején!
De amit láttam, na arra nem is gondoltam volna!
És ebbe is belefutottam, de bevallom őszintén, nem rajongok az ilyesfajta filmekért, hiszen ezekhez egy speciális látásmód és egy speciális hangulat is kell, hogy rá tudjunk hangolódni...
Talán a látásmód megvan, de a hangulat? Na mindegy!
Álom és valóság keveredése, spirituális, transzcendentális, absztrakt és kissé formabontó, nem túl életszerű világgal bemutatva!
Lindsey C. Vickers filmje sem akkor nem futott nagyot, és mára sem „ért be”, a közönség, a nézők nehezen fogadják be az effajta filmeket...
Mi is a sztori?
Ian Fowler (Edward Woodward) közli tizennégy éves lányával, Joanne-val a nagyon rossz hírt, hogy sajnos, személy szerint nem tud részt venni a koncerten, amelyen a lány másnap fellép, mert egy nagyon fontos londoni konferenciára kell mennie, a lánya hatalmas bánatára.
Joanne aznap éjjel azt álmodja, hogy az úton kóbor és hamis kutyák ugranak fel az autója motorháztetejére, majd ezzel balesetet okoznak neki, ezek után a kutyák összegyűlnek a házuk előtt, miközben ő édesdeden alszik.
Joanne már kezdi elfelejteni a rossz álmát, mikor is a történések nem várt fordulatot vesznek...
Másnap, amikor Ian útnak indul a londoni megbeszélésre, az álom minden eleme kezd a helyére kerülni, ami baljós dolgokat hoz magával!
Brian West operatőr valami esszenciális pontossággal, szinte lelassítva komponál meg bizonyos felvételeket, amiket igen nehéz értelmezni, hiszen olyan „a dream within a dream” vagy éppen „reality in the dream” képsorokkal operált West, de nekem ez néha inkább érdekes volt, mint tetszetős. Horrorisztikus elemekkel tarkított pszichothriller, ahol a visszafelé felvett képsorokkal is operáló film inkább meglepő, mint jó...
Lassított felvételek, ahogy felrobban a gumiabroncs, vagy ahogy az alma betöri az üveget, vagy éppen ahogy az autó a lezuhanás előtt szinte „egyensúlyoz”, mielőtt leesik a szakadékba, és igen, természetesen azért felfogható a sztori, de nekem sajnos így eléggé vontatott lett...
A film narrálása is érdekessé tette, de nem jobbá a mozit.
A zárójelenet megint egy újabb rejtélyes dolgot akar megmutatni...
Legyél te magad a titok megoldója, rakd össze a filmet fejben.
Ok!
Lépjünk tovább!
Az IMDb-n 981 vélemény után 6,2/10-es, a TMDB-n 18 szavazatot követően 59%!
Nálam ez három csillag és 52%!
Egy kis fagyi és sós mogyoró!
Majd szieszta a kedvenc fotelemben!

63 The Appointment (1981)
Egy család egy átlagosnak induló nap kezdetén rádöbben, hogy összeütközésbe kerültek magával a megfoghatatlan Gonosszal. Innentől már semmi sem az, aminek látszik. több»
Szereplők: Edward Woodward, Jane Merrow, Samantha Weysom, John Judd, Alan Stuart