2022.05.08 22:56 Piczil Zsolt Olvasottság: 104x
0

Méltatlanul ismeretlen filmek 1. rész

Előszőr is a film Kilépni tilos! címmel most már elérhető szinkronosan is.

Másodszor, ez a film zseniális! A rejtélyes, minden bizonnyal globális katasztrófa létrejöttével néhány hónap alatt a Homo sapiens teljesen agorafóbiás fajjá válik. Magyar fordításban az agorafóbia a nyílt tértől való félelmet jelenti. Ebben a filmben a nyílt tér halált okozó görcsöt jelent, nem csak félelemet. Ellentétben Az esemény (The Happening) című filmmel, itt nem kap felvilágosítást a néző, pontosan hogyan jön létre a civilizációt fenyegető jelenség.

Méltatlanul ismeretlen filmek 1. rész

A Kilépni tilos! sorscsapása itt nem ér véget, az emberiség elbukik, az emberi városok elnéptelenednek. Csak azok maradnak életben, akik fedett helyen, zárt térben tartózkodnak. Biztos vagyok benne, hogy ez a francia-spanyol film sokkal kisebb költségvetéssel dolgozott mint pl. a Legenda vagyok (I am Legend) című film, mégis, a kiüresedett városok és a történetbe megjelenített emberi menedékek látványa ugyanolyan igényes és kidolgozott mint a hollywoodi produkcióban.

Az áramellátás megszűntével az emberiség őskori állapotba zuhan vissza. A kisebb embercsoportok vadászó-gyűjtögető életmódra térnek át, és természetesen megjelenik a törzsi háború az élelmiszer-források birtoklásáért. Ebben a szó szerinti csatorna létben a két főszereplő elindul, hogy a metróalagutak, közüzemi szervízcsatornák labirintusában megkeressék szeretteiket. Mindkét szereplő (szerintem) jól játszott. A forgatókönyv fokozatosan ismerteti meg a karakterek motivációját, ami nekem az idősebb karakternél nagyon betalált. Ahogy ez az ellenszenves céges hóhér, a "baltás ember" a történet során szép lassan megnyílik a fiatalabb férfi előtt, szerintem nagyon szépen van ábrázolva. A végső monológja is igazán emlékezetessé teszi a figuráját. Mindvégig lehet érezni hogy mellékszereplő, mégis, a fiú irányába tett gesztusai, a jövőbe vetett hite (növénymagok gyűjtése egy zsákba) igazán emlékezetes szereplővé tette őt számomra.

A film úgy indul hogy nincs remény, komoly harc megy egy működő képes PDA birtoklásáért, az ebédlői sütiautomata kifogyóban van (leírva vicces, de a filmben nem). Vagyis az ember újra barlanglakó ősemberré válik. Mégis, a film befejezése csodálatos allegóriája az "apák vétkeiért nem a fiúk a bűnösök" gondolatnak. Bevallom, nagyon meghatónak tartom az új generáció, az emberiség új részének megjelenítését a filmben. Úgy éreztem, az új nemzedék kicsit a felbukkanó reménye az írónak, lehet még más a Homo sapiens, mint bolygópusztító parazita. Mindenesetre nekem nagyon tetszett a film vége is.

A filmet nekem RertoShock Keny ajánlotta, külön köszönöm a segítségét.

0