2018.01.30 11:24 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 128x
0

Filmként értékelhetetlen, marketing fogásként elképesztő

Az Ideglelés az a fajta alkotás, amely filmként gyakorlatilag értékelhetetlen, marketing fogásként viszont elképesztő. Szinte biztos, hogy másként viszonyulnánk a found footage-féle horrorokhoz, ha a szóban forgó film nem lett volna olyan sikeres, de abban is biztos vagyok, hogy az a fajta megoldásai, amelyeket alkalmaz napjainkban kivitelezhetetlenek lennének. Nevezetesen: ez egy megtalált felvétel, amelyen minden úgy történt, ahogy látjuk, plusz elhitetni a világgal, hogy a videót készítő fiatalok eltűntek, s vélhetően meghaltak… Kétségtelen, hogy 1999-ben ezt meg lehetett játszani, ma már azonban ez képtelenség, hiszen hála az internetnek, az ilyen fajta turpisság percek alatt kideríthető. Ez persze még nem vonna le az Ideglelés érdemeiből, ugyanis csak összehoztak belőle a film készítői kb. 250 millió dollárt, ami nem kis teljesítmény.

A filmre rátérve: hiába horror, a nagyjából 80 perces játékideje alatt mindössze 10 percet tudnék említeni, amely érdemi feszültséget, s némi félelemfaktort nyújt, ez pedig valljuk be, kevés. A végén, a házban játszódó jelenetsor azért nem rossz, mai szemmel is nézhető, de mire eljutunk idáig, tele lesz a hócipőnk a „karakterek” nyavalygásán, s részben emiatt az ijesztgetős szcénák sem tudnak hatékonyan funkcionálni.

Filmként értékelhetetlen, marketing fogásként elképesztő

Ahogy említettem, az Ideglelés nem igazán tudom filmként működni, így nem is igazán lehet olyan dolgokról beszélni, mint színészi játék, kamerakezelés, vágás, forgatókönyv stb. Sokkal inkább egy hatásos alapötlet, amelyet felfoghatunk egy korabeli IQ-tesztnek: elhiszed-e azt, amit el akarnak veled hitetni. A Guinness-rekordokba illő sikere megsüvegelendő, de azért hangsúlyozom újfent: ha ez egy film, akkor annak gyenge.

70 Ideglelés  (1999)

horror | misztikus

1994-ben egy októberi napon három egyetemista elhatározza, hogy filmet készítenek a hírhedt Blair-i boszrokányról, azonban nyom nélkül eltűnnek az erdőben. A kézkikamerájuk egy... több»

0