2019.12.29 08:09 Artemisia Olvasottság: <100x
6

A trilógia méltatlan lezárása

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

A Disney-trilógia továbbra is méltatlan az eredeti Star Wars-filmekhez, de a három új rész közül messze ez a legelfogadhatóbb. A készítők valahogy összeszedték magukat a botrányosan gyenge Az utolsó Jedik után, és kreáltak egy egészen jó, cselekményes akció–sci-fit. Azért természetesen az összes minőségi elemét az eredeti Star Wars-filmekből lopta össze, de dicsérendő, hogy legalább megerőltették magukat, és hajlandók voltak ötletet meríteni, ha már a filmtörténet legsikeresebb alkotásai állnak rendelkezésükre, és ezekkel valamelyest helyrehozták a károkat, amit az Az ébredő Erő és az Az utolsó Jedik ejtett a Star Wars ragyogásán.

A trilógia méltatlan lezárása

Először is: 2015 óta tudjuk, hogy Rey nemes egyszerűséggel nem való Star Wars főszereplőnek. Erre végre a Disney is rájött, és megpróbálta megtámogatni az átlátszó karaktert azzal, hogy visszarántotta a George Lucas által már szemetesbe tett, rég elfeledett Darth Sidious Palpatine-t mint Rey nagyapját. És ezzel két legyet ütöttek egy csapásra, mivel azt is tudjuk 2015 óta, hogy Kylo Ren sem elég erős gonosz önmagában, hiába Darth Vader unokája, és hiába másolja Darth Vadert, így egyúttal őt is megtámogatták Palpatine visszahozásával. (Ám így több kérdés nyitva marad, pl. sith "fekete mágiával" ezek szerint feltámasztható az összes gonosz karakter az eddigi Star Wars filmekből? Így akarják biztosítani legalább még 3 Disney Star Wars-film sztoriját?).

De azért az ellenállás oldalán is rendet tettek kicsit, úgy tűnik, rájöttek, hogy Po és Finn még mellékszereplőknek is gyenge, így megerősítették a mezőnyt a jó öreg Lando Calrissiannal. Ó, az a nosztalgikus, igazi A Birodalom visszavág hangulat, amit ő varázsol a vászonra ! :'-) És persze ott van Chewi, mindenki kedvenc droidja, a kis R2-D2 és persze C-3PO, na meg Leia hercegnő rövid szerepe (Nyugodj békében Carrie Fisher), és a hatás kedvéért maga Luke Skywalker és Han Solo is tiszteletét teszi. De maga a cselekmény is több ízben látványosan koppint (pl. Tatooine (Baljós Árnyak, fogatverseny), az űrkígyó járata ( Egy új Remény), Finn gyerekes vonzalma Rey iránt (Han Solo és Leia legendás szerelme), sőt Jar Jar Binks karaktere is visszatért a pufók kínai (vagy japán) lány, Rose szerepében, akiről még mindig fogalmunk sincs, hogy mégis hogy került a vászonra (lehet, hogy csak egy büfés lány, aki kiszolgálja a stábot a forgatáson, és véletlenül került a kamerák elé).

A lezárás... Nos, igen, a gyakorlatban és átvitt értelemben is Lando menti meg a filmet, ez nem vitás. Aztán maga Rey sem tudja, hogy mit csináljon. Pl. 3 részen át harcolnak Kylo Ren ellen, aztán, mikor sikerül megsebesítenie, meggyógyítja, hadd kerüljön még több ellenálló életbe a háború. De Palpatine nincs a helyzet magaslatán, először azt akarja, hogy Rey ölje meg őt, aztán mégis ő akarja megölni Rey-t. Először csak Rey-ben támadhat fel igazán, aztán Rey és Kylo Ren életerejével saját maga is feltámadhat... Végül a Rey és (most már) Ben Solo közti labilis érzelmi szál kiteljesedik, noha Ben-Kylo Ren lelkén szárad Han Solo, Leia, több száz ellenálló élete, és csak a szerencsén múlik, hogy nem hal meg miatta Chewi... Hogy az ellenállók ünneplése közepette egymást megcsókoló 2 nő rejtélyéről már ne is szóljak, úgy sincsenek rá se szavak, se magyarázat.

Szóval abszolút méltatlan lezárás. Igazából nem is értem, hogy a Disney miért a Star Wars nevével fémjelzi ezeket a filmeket. Úgy lett volna tisztességes, ha más címmel, teljesen más filmként készülnek el, hogy ne csorbítsák az eredeti, George Lucas-féle Star Wars ragyogását.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az utolsó felvonásához érkezett a legendás Skywalker-saga. Nem sokkal a crait-i ütközet után egy félelmetes és ismerős hang csendül fel az éterben. Az évtizedek óta halottnak... több»

6