2018.10.03 19:01 Artemisia Olvasottság: 200x
5

Lehengerlő erejű dráma

Lehengerlő erejű dráma. Az Edgar Allen Poe-tól megszokott sötét szarkazmussal ábrázolja az őrület és az épelméjűség összemosódását . A film keserű iróniája, hogy az a páciens, aki talán a legmesszebbre rúgaszkodott a valóságtól, rátermettebben vezeti az intézetet, mint a törvényes igazgató, és hogy miután az "őrültek" magukhoz ragadták az irátnyítást és elfogalták a létesítményt, az jóval élhetőbb és emberségesebb hely lett, mint előtte volt. De a történet legnagyobb csavarát mégis maga a főhős, "Dr.Newgate" jelenti, aki a józan észt képviseli az önkényuralomra törő betegek és hidegszívű, könyörtelen orvosaik között. Minél erősebb azonosulási pontot jelent a doktor, annál nagyobb a meglepetés a film végi csavarnál. Ez jelenti a film igazi konklúzióját, hogy az elmebetegek valójában életrevalóbbak, leleményesebbek és könyörületesebbek mint a mentálisan egészségesek, jelezve és bírálva ezzel a társadalom - különösen az ábrázolt kor -súlyos hiányosságait.

Az eszményi és tökéletes mondanivaló mellett a film atmoszférája is káprázatos. Egyszerre jellemzi az ódon romantika és elegánsan borzongató keveredése; a kontrasztot erősíti

Lehengerlő erejű dráma

"dr.Newgate" perzselő szenvedélye Eliza Graves iránt, az intézét jéghideg, sivár ürességében.

A bonyolult karakterek külön fejezetet érdemelnének, az egyetlen apró momentum amit meg tudnék említeni a filmmel kapcsolatban, hogy az olyan különleges karaktereket mint pl.Silas Lamb és Eliza Graves picit jobban kibontakoztathatta volna és többet elárulhatott volna a múltjukról, de akkor kétszer ilyen hosszúra nyúlt volna a játékidő.

dráma | horror | thriller

A Stonehearst Elmegyógyintézet filmtartalom: Egy friss diplomás orvos, Edward Newgate (Jim Sturgess) munkát vállal egy elmegyógyintézetben, azonban csakhamar rádöbben, hogy arra,... több»

5