2020.07.13 11:40 Artemisia Olvasottság: 185x
8

Ha majd kivágtad az utolsó fát...

Dr. Suess műveire jellemzően szellemesen kombinálja a negédes kivitelezést a rendkívül súlyos üzenettel. Egy utópisztikus világot mutat be, ahol minden mesterséges és mű, egy valódi fát vagy fűszálat sem találni egész Amkelfalvában. A friss levegőt palackozva értékesítik, az élő növényzet létezése pedig már csak legenda. Egy Audrey nevű kislány hisz a valódi fák létezésében, és minden álma, hogy egyszer lásson egyet... Egy kicsit ijesztő belegondolni. Ted, Audrey titkos hódolója azonban kész felkerekedni, hogy felkutassa a rég kihalt, mitikus fákat. Felkeresi a városon kívüli, sötét és elsivatagosodott vidéken élő Valahászt, hogy megtudja, mi történt a fákkal, és hogyan szerezhet egyet. A cselekmény innentől 2 szálon fut, a Valahász részletesen lefesti a fák eltűnésének történetét, illetve Ted és Amkelfalva kapzsi uralkodójának, O'Hare-nek a macska-egér játékát is láthatjuk.

A Valahász története sajnos túlságosan is ismerős, egy egyre növekvő óriáscég fakitermelésbe kezd, és addig abba sem hagyja, míg az utolsó fát is ki nem vágja. Igen, a mi világunkban is ez folyik jelenleg, és idő kérdése, hogy mikor merül ki a bolygó... De a rajzfilm mindezt viszonylag vidám stílusban, a gyerekek nyelvén adja elő, egy csupa színes, tarka-barka, cuki, bolyhos mackókkal, éneklő aranyhalacskákkal, vattacukor koronájú pompamacs fák között, vicces dalbetétekkel. És a vég kezdetén, az első fa kivágásakor megjelenik a fák őrzője, a Lorax, egy narancssárga, bajszos, bundás, házsártos kis lény, aki figyelmezteti az ifjú Valahászt, hogy ne bántsa a fákat. De senki sem figyel rá.

Ha majd kivágtad az utolsó fát...

A Lorax személye akár utalás is lehetne azok kis csoportjának józan hangjára, akik igyekeznek tenni valamit a környezetért a mai kapzsi, harácsoló állapotok közepette. A Lorax sem tudja leállítani az ifjú Valahász mohó harácsolását, ami pedig elvezet a Ted idejében uralkodó állapotokhoz. Hozzá kell tenni, hogy Dr. Suess a célközönségére, a gyerekekre való tekintettel nem festett túl gyászos képet a környezeti pusztításról, hiszen az emberiség létrehozott egy műanyagvárost, és a rajzfilm fenntartja a reményt, hogy jobbra fordulnak a dolgok, ugyanis maradt egy mag, aminek köszönhetően újjáéledhet az élővilág, és visszafordulhatnak a károk, amit az ember okozott. A valóságban nem így lesz, ha eljön a növényzet teljes kiirtásának napja. A valóságban az ember is el fog tűnni.

De a fontos és kemény üzenet után térjünk rá magára a filmre! A története egyszerű, a cselekmény java része, ami igazán szép, tanulságos és izgalmas, nem is a jelenben játszódik, mindössze flashback jelenetekben pillanthatunk vissza a Lorax történetére. Ted története pedig nem annyira izgalmas és eredeti, hogy megfelelően lekösse a nézőt, szinte semmi újat nem ad. A mesterséges életközösségek témáját már sok film és animáció feldolgozta (pl.WALL-E), és a kifejlet is hasonló, mint sok más animáció esetében a témában. A karakterek nem elég erősek, Tednek semmilyen más motivációja vagy jellemvonása nincs azonkívül, hogy szerelmes Audrey-ba. Audrey-nak semmilyen jellemvonása nincs azonkívül, hogy szeretne egy fát. O'Hare szintén sablonos gonosz, akit már rengeteg formában láttunk, de a megszólalásig emlékeztet a Shrek Farquaadjára, illetve az a karakter már kimaxolta az összes poént és lehetőséget, amit O'Hare felvonultat. Ez a cselekményszál a Lorax és a Valahász flashback története nélkül nem sokat ért volna.

De a környezetvédelmi téma miatt mindenképpen alapmű.

77 Lorax  (2012)

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | musical

A Lorax egy különös teremtmény, aki nem csak rettenetesen házsártos, de ráadásul imádnivaló is. Történetünk hőse meg akarja találni őt, hogy végre megszerezhesse álmai... több»

8