![]()
A Harag című hűborús film egyik fő célja bemutatni, hogy mennyire kőkemények és háborúban meggyötörtek, illetve érzelmeikben kihaltak voltak az amerikai katonák 1945 áprilisára (amikor a háború vége már csak hetekre van) több mint 9 hónapnyi szakadatlan európai frontharcot követően (a normandiai partraszállás óta). A másik cél: heroizálni küzdelmüket az utolsó pillanatokig szívósan harcoló németekkel szemben, akik fejlettebb Tigris harckocsikkal szálltak szembe Shermanjaikkal. A középpontban álló tank is egy ilyen Sherman melyet Fury azaz Harag névre kereszteltek. Végül a harmadik cél: bemutatni egy önfeláldozó bevetést, melyben a főhösök életüket adják a többiek megmeneküléséért.
David Ayer rendező mindhárom célt teljesíti: átérezzük főhőseink (az említett harckocsi személyzetének) fásultságát, látjuk küzdelmük hősiességét és végül kockáról kockára végigkövethetjük legfőbb, önfeláldozó akciójukat is egy útkereszteződésért, ahol egy teljes napra feltartóztatják a németeket (egyetlen harckocsival). Mkindezt azért hogy ezredük és hadosztályuk hátrébb húzódhasson a biztonságba. A főszerepben a tank-parancsnok Brad Pitt illetve helyettese Shia LaBeouf. Kapunk egy Tigris kontra Sherman párharcot is, melyben 4 amerikai tank száll szembe a németek rettegett Tigrisével.
![]()
Ez a jelenet nekem nagyon tetszett, bár picit túlzásokat is éreztem benne. A végső jelenet is túlzó talán: mert a valóságban egy panzerfaust elintézte volna azt az egy szem tankot az útkereszteződésben (még ha csak gyalogsággal is jöttek a németek, egy páncélököl biztosan akadt náluk). De mindent egybevéve nem rossz film a Harag kis hatásvadász túlzásaival együtt is, nekem bejött. Értékelésem 4 csillag azaz 80%.