2021.02.24 13:36 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 207x
3

Brad Pitt egy képernyőn a zombikkal?!

Számomra csalogató volt maga a cím, a műfaj és a főszereplő, azaz Brad Pitt. Ugyebár Pitt nem igazán szokott horrorban játszani. A 94-es, Interjú a vámpírral c. horrorban láthattuk Tom Cruise mellett, majd ebben az alkotásban, de ez is jóval másabb. Ugyanis az alkategóriát elnézve itt nem vámpírokkal, hanem zombikkal kell szembenéznie egy egészen jól kivitelezett apokaliptikus alkotásban.

Sokaknak már a könyökén jön ki, ha zombis filmmel találkoznak, de a Z világháború azért ezzel a stábbal, főszereplőkkel teljesen más koncepcióba helyezi a zombis filmekről alkotott elképzeléseinket. Nem is tartom annyira zombis horrorfilmnek, inkább tenném a poszt-apokaliptikus, túlélő járványfilmekhez.

Brad Pitt egy képernyőn a zombikkal?!

Nagyszerűen elemezték a "zombikká" átalakult élőholtakat. Gondolok itt a vírusra, amely eléggé a középpontba került, arra próbáltak fókuszálni, és mint az állatoknál is, a vírus sem támad a beteg élőlényekre. Egy új oldalról közelítették meg ezt az egész témakört, amit nagyon jól csináltak, mivel nem vitték túlzásba, és mellette nagyon látványos, izgalmas jeleneteket tártak elénk. Voltak részek, mikor jumpscare-hez hasonló képkockákkal szembesültünk, és ezt nagyon jól beletették a filmbe.

Számomra az a jelenet, amikor Izraelben utaztak, és a körbefalazott várossal találkozhattunk, körülötte több ezer élőhalott, mindent vitt, és akkor még nem beszéltünk a repülőgépes jelenetekről, vagy a Walesben történtekről. A vége feldobta az i-re a pontot, ha nem lett volna elég az izgalmakból vagy a csavarokból.

Ha jól emlékszem, most volt először, hogy eszébe jutott egy karakternek, hogy valamilyen formába megvédje a karját. Pitt karaktere, Gerry Lane végig remekül fejlődött ezzel az egész járvánnyal, és a végén, mikor megindult a járványügyi központba, kellemes meglepetést véltem felfedezni. A sok zombis filmmel szemben Lane előrelátó volt, és felmérvén a terepet, valamilyen fajta védelemmel a karján indult el.

Ezt soha nem láttam sajnos, pedig józan paraszt ésszel nem "csupaszon" megyünk nekik a zombiknak. A Simon Pegg és Nick Frost párossal felálló, Haláli hullák hajnala című vígjáték-horror parodizálta ki jól ezt a fajta szituációt, amikor jól felszerelkezve, beöltözve indult meg a zombiknak, vagy akár egy másik városba.

Visszatérve Marc Forster akció-horrorjához, egy igazán jól felépített történettel, elképesztően látványos alkotással robbantott 2013-ban.

akció | horror | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Max Brooks World War Z: A zombi világháború története című könyvének adaptációjában egy ENSZ alkalmazott küzd a világban terjedő zombi fertőzéssel. Senki nem tudja, hogyan... több»

3