2021.02.11 13:21 Kóborló Olvasottság: 339x
5

Folytatódó mélyrepülés

A 2003-ban elindított, Halálos kitérő című horrorfilmes széria tovább folytatja azt a fajta mélyrepülést, amit az első rész után készült folytatásai képviseltek. Az első részét sem mondanám hibátlannak, de ott legalább még tetten értem azokat a dolgokat, amik egy horrorfilmnél képesek szórakoztatni a rajongókat. A második részét már csupán átlagosra értékeltem, de amit azóta kaptam a harmadik és negyedik rész formájában, kielégíti a gyenge film fogalmát.

Tulajdonképpen az első része volt az, amit régen is láttam (és azt még kedveltem is), de mivel az egész történet kitalálója, Alan B. McElroy 2020 elején bejelentette, hogy új filmet készítenek, ami szakít az első rész után készült további 5 résszel, bátran vettettem bele magamat a Halálos kitérő filmekbe, mert kíváncsi voltam, miért nyilatkozta, hogy kukázzák azt az öt részt, amit már legyártottak. Lassan kezdem érteni, hisz bőven az átlagos minőség alatt voltak (és még hátra van számomra egy ötödik és hatodik rész is).

Folytatódó mélyrepülés

A széria negyedik felvonására elérkezettnek látták a készítők, ami oly sok többrészes horrorfilmnél bekövetkezik egy idő után, hogy előzményfilmet kapjanak a nézők. Horrorrajongóként írhatom, hogy ez a legtöbb esetben nem igazán szokott beválni (talán hirtelen csak a 2003-ban napvilágot látott A texasi láncfűrészes ugrik be, ami igazán jó előzményfilm volt), és itt sem sikerült jó filmet összehozni.

Hogy alacsony volt a költségvetése, már nagyjából megszokhattuk a folytatásoknál. Az első részt is mindössze 12,5 millió dollárból hozták össze, de ott még elsősorban mozis bemutatásra készítették a filmet, nem úgy, mint a folytatásait. Tehát a negyedik részt körülbelül az első rész költségvetésének a harmadából hozták össze, és azt kell, hogy írjam, hogy legalább technikailag nem nézett ki annyira rosszul, mint mondjuk a harmadik felvonás.

Mondhatni kellőképp lett brutális és véres, kár, hogy minden más tekintetben ismét alulteljesített. A történet talán egy fokkal kidolgozottabb volt, mint a harmadik résznél, viszont a félelemkeltés és a kellő atmoszféra megteremtésében elég gyengén szerepelt. A másik nagy gondom a karakterekkel volt. Semmilyen filmnél nem szeretek úgy nézni a karakterekre, hogy tulajdonképpen ők csak a takarmányállat szerepét kapják a történetben, de ez itt hatványozottan igaz volt. Ezáltal mind a cselekedeteik, mind a párbeszédeik kimondottan gyengén muzsikálnak, és az őket életre keltő színészek sem nagyon tudták a pozitív oldal felé terelni eme negatívumokat. Továbbá a mutánsok kinézete is gyenge lett.

Bizonyára van még lejjebb is, én csak reménykedni tudok abban, hogy minél hamarabb visszatalálnak a jó útra ennél a szériánál.

horror

Az isten háta mögött, a nyugat-virginai vadonban álló elszigetelt Glenville szanatórium szörnyű bűncselekmények helyszíne volt 1974-ben. Az itt kezelt beltenyészett, kannibál... több»

5