2025.12.31 17:35 Navarro Olvasottság: <100x
1

A legjobb Alien-filmek egyike

Egyik Alien film scriptje sem tudja azt, hogy valamiféle mögöttes háttérelméletet kreáljon a xenomorfok létrejöttére, mely sajátos módon egybefonódik az emberiség létrejöttével is. Annyira, hogy a Prometheus kezdetén Dr Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) konkrétan teremtőknek nevezi az általa kutatott óriás embereket, akikről később kiderül, hogy bizony a xenomorf alapgenetika megalkotói is. Az már csak hab a tortán, hogy kiderül: az emberség teremtői hozták létre a xenomorfokat abból a célból, hogy kiirtsanak bennünket, ám elszámították magukat és végül saját magukat pusztítják el az új lényekkel. Ebbe avatkozik bele a Weyland expedíció, mely egyesíti a xenomorf alapgenetikát a emberével létrehozva az Alien fenotípust (megjelenést).

Zseniális. Mindebben teljesen egyedi a Prometheus, mivel a többi rész csak a látványra megy rá és többnyire egy-egy üldözéses jelentsor kerül fókuszba: egy katonai osztag, vagy rabkolónia, illetve űrállomáson kísérletezők részvételével. Itt van először variáció és szövevényes háttérsztori, ami nekem nagyon bejött. Persze emellett kapunk bőven a szokásos Alien-horrorfaktorból is, hiszen a Weyland expedíció összecsap az idegenekkel akik között csak a legvégén láthatunk klasszikus xenomorfot.

A legjobb Alien-filmek egyike

A zárás is mesteri, mert megrökönyödést okoz, ugyanakkor kérdőjeleket is ad bőven. Körülbellül ugyanannyi választ kapunk mint ahány kérdés megfogalmazódik bennünk. A Prometheus az egyik legjobb rendezés Ridley Scottól. Bár én továbbra is a klasszikus részek kedvelője vagyok (Nyolcadik utas, Bolygó neve halál), ezeket a Prometheus követi holtversenyben a börtönkolóniás, David Fincher rendezte harmadik résszel.

76 Prometheus  (2012)

kaland | misztikus | sci-fi

Egy tudósokból álló csoport az emberiség eredetének felkutatására indul az univerzum egyik távoli, veszélyes vidékére. Azonban megkérkezvén olyan lények várják őket,... több»

1