![]()
Egyik Alien film scriptje sem tudja azt, hogy valamiféle mögöttes háttérelméletet kreáljon a xenomorfok létrejöttére, mely sajátos módon egybefonódik az emberiség létrejöttével is. Annyira, hogy a Prometheus kezdetén Dr Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) konkrétan teremtőknek nevezi az általa kutatott óriás embereket, akikről később kiderül, hogy bizony a xenomorf alapgenetika megalkotói is. Az már csak hab a tortán, hogy kiderül: az emberség teremtői hozták létre a xenomorfokat abból a célból, hogy kiirtsanak bennünket, ám elszámították magukat és végül saját magukat pusztítják el az új lényekkel. Ebbe avatkozik bele a Weyland expedíció, mely egyesíti a xenomorf alapgenetikát a emberével létrehozva az Alien fenotípust (megjelenést).
Zseniális. Mindebben teljesen egyedi a Prometheus, mivel a többi rész csak a látványra megy rá és többnyire egy-egy üldözéses jelentsor kerül fókuszba: egy katonai osztag, vagy rabkolónia, illetve űrállomáson kísérletezők részvételével. Itt van először variáció és szövevényes háttérsztori, ami nekem nagyon bejött. Persze emellett kapunk bőven a szokásos Alien-horrorfaktorból is, hiszen a Weyland expedíció összecsap az idegenekkel akik között csak a legvégén láthatunk klasszikus xenomorfot.
![]()
A zárás is mesteri, mert megrökönyödést okoz, ugyanakkor kérdőjeleket is ad bőven. Körülbellül ugyanannyi választ kapunk mint ahány kérdés megfogalmazódik bennünk. A Prometheus az egyik legjobb rendezés Ridley Scottól. Bár én továbbra is a klasszikus részek kedvelője vagyok (Nyolcadik utas, Bolygó neve halál), ezeket a Prometheus követi holtversenyben a börtönkolóniás, David Fincher rendezte harmadik résszel.
76 Prometheus (2012)
Egy tudósokból álló csoport az emberiség eredetének felkutatására indul az univerzum egyik távoli, veszélyes vidékére. Azonban megkérkezvén olyan lények várják őket,... több»
Szereplők: Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Peter O'Toole, Guy Pearce