Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
77
Filmadatlap
 
31
Szereplők
34
Vélemények
22
Képek
6
Videók
 
Artemisia   2017. 12. 20.

Egy kritika a 21.század legtöbbet vitatott filmjének nevezte a Prometheust, és talán nem is áll messze az igazságtól.Véleményem szerint forradalmi, vérbeli sci-fi, ami a műfaj összes alapkövét tartalmazza; legnagyobb gyenge pontja, hogy árnyékot vet rá a legendás előd, A 8.utas:A halál, és általában ahhoz viszonyítva ítélik meg.Tény, hogy nem váltja be az Alieen-rajongók hozzáfűzött reményeit,nem egy izgalmas,borzongató horror, melyben a xenomorph-ok elleni harc van a középpontban. Azonban sok olyan lyukat kitölt, amire az Alieen-filmek nem térnek ki, sok fontos és érdekfeszítő kérdést tárgyal, amire a franchise nem ad választ,pl. a Enginerek; vagy hogy honnan származik az Alieen, honnan,hogyan és miért került a VL426-ra a tojásaikat szállító űrhajó.Ridley Scott most is maradandót alkotott,csak épp más műfajban,stílusban és üzenettel mint vártuk.Nagy nevű színészeket is megnyert a produkcióhoz, akik a műfaj, a téma,a cselekmény és a játékidő korlátaihoz képest nagyon is helytálló alakítást nyújtanak, David,Elizabeth,Holloway vagy Wickers így is karakteres egyéniségek. A film vizuális technikája első osztályú, a fényképezés eredeti és gyönyörű. Az egyedi hangulathoz nagyban hozzájárul Streitenfel és Gregson-Williams feszültségkeltő filmzenéje.A látszólagos bakik nagy része a többször átírt forgatókönyv számlájára írható.Sok jelenetet kivágtak, amik magyarázattal szolgáltak volna egy-egy logikátlan elemre.A bluraj-változat és összes filmhez tartozó extra megnézése, áttanulmányozása után szinte mindegyik, gyakran emlegetett hibára(pl.hogyan tévednek el és miért esnek olyan könnyen a mutáns giliszta áldozatául a biológusok,miért titkolják, hogy Wayland is a hajón van, mit mond David az Enginernek,Elizabeth és Wickers miért egyenes fut a guruló űrhajó elől stb) kielégítő és logikus magyarázatot kaptam, a maradék pedig megbocsátható.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 05. 30.

Amikor 2012-ben mozikba került a Prometheus, már akkor kapott hideget-meleget a film, mind a kritikusoktól, mind a rajongóktól. Aztán amikor elkezdték vetíteni, arra emlékszem, hogy ugrásszerűen megnőtt a károgók száma. Amikor én moziban megnéztem, akkor egy látványos sci-fiként könyveltem el, amely egynek nem volt rossz, s előzményként is valamelyest rendben van (spec. a Star Wars-előzményfilmekhez képest jobb is). Aztán elkezdtem felfrissíteni az Alien-univerzumot, újra néztem a régebbi filmeket, s mivel idén már a Covenant is látható, megvolt a kellő motiváció ahhoz is, hogy újranézzem a Prometheust. Elsőként az tűnt fel, hogy a film mennyi jelenetben és motívumban utalgat a Nyolcadik utas: a Halálra, másfelől viszont az volt az érzésem, mintha az első rész egyfajta újraértelmezése történne. Aztán, azzal teszi fel az i-re a pontot, hogy egy nagyon egyszerű gesztussal záródik a film, amelyből azonnal lehet következtetni a '79-es Alien filmre. Csakhogy akkor úgy tenném fel a kérdést, hogy mi szükségünk lesz az új Alien-filmekre, ha azok is előzményfilmként akarnak funkcionálni? Ha önmagában nézem a Prometheust, akkor egy látvány sci-fit kapok, amelyen látszódik, hogy Scotték a speciális effekteken nem spóroltak semmit. A történetet egyenesen vezeti, s nagyjából a Nyolcadik utas forgatókönyvét követi: a hajó egy bolygóra megy, a legénység megtizedelődik, átverések és önfeláldozások történnek (ehhez képest egészen újítónak hat az a műtéti jelenet). Akárcsak az összes ilyen karakterű filmben, a Prometheusban is a leggyengébb láncszemek válnak először áldozattá, így Fifield és Millburn, akik a tudós társadalom szégyenei, főként amikor elkezdenek gügyögni egy ismeretlen lénynek egy ismeretlen helyszínen (szerintem az a jelenet a film mélypontja). A színészek közül egyedül Fassbendert tudom kiemelni (bár ő az egyik személyes kedvencem), aki remekül hozza a cinizmusra (!) is képes robotot. A teremtés, mint motívum igen fontos szerepet kap a történetben, hiszen a szakik azzal a céllal érkeznek meg erre az ördögi bolygóra, hogy megismerhessék az emberi faj megteremtőit (ahogy biológusunk szájából el is hangzik: pillanatok alatt vessük el a darwinizmust és gondolkodjunk valami egészen másban). A motívum pedig Shaw doktor sorsával kapcsolódik össze, akiről kiderül, hogy nem képes gyermeket szülni, ám láss csodát, utolsó szenvedélyes együttlétük alkalmából Holloway-jel mégis sikerül összehozniuk egy lényt (más kérdés, hogy ez az újszülött nem hoz túl sok boldog percet szülőanyjának). Talán az a legnagyobb baj a filmmel, hogy nem tudta belőni a kellő helyét az Alien-univerzumban: önmagában túl sokat utal az Alien első részére, vagyis részben egyedülálló előzményfilm szeretne lenni, miközben a lezárásával és a mostani fejleményekkel úgy tűnik, hogy mégiscsak egy előzménysorozat első állomásaként képzelték el ezt a filmet. Hogy melyikkel jártunk jobban, az a Covenant után kiderül! Mindent figyelembe véve, nálam ez maximum 3,5 pont lenne.


 
Deku   2017. 08. 30.

Nem sok pozitívumot tudok erre a filmre mondani, mivel én úgy látom, hogy rémesen rossz lett. Akad akinek bejön, én nem tartozom közéjük. Nagyon rossz a történet és a színészek is vakon voltak.

 
harnas1207 Nézhetetlen  2018. 11. 27.
Talán ha nem Alien film előzménynek készül...

Nehéz róla nem elfogultan írni. Életem legnagyobb csalódása volt a film. Talán ha nem az Alien filmek előzményeként harangozzák be, akkor nem is lett volna akkora a baj. Akkor csak szimplán egy béna sci-fi. Oké, felejtsük el az Alieneket. Ez egy teremtéssel foglalkozó sci-fi. Még izgalmas is lehetne, ha nem lenne tele oltári logikátlan baromságokkal. SPOILER!!!!! pl. épp az előbb akartál megölni, de összevarrom magam, kiszabadulok, majd visszamegyek, mosolygok rád és hozzátok csatlakozva elsétálunk az idegenhez. Vagy a haverom zombiként visszatért, fél órán át harcoltunk vele mire nagy nehezen újra megöltük. Szóljunk róla valakinek? Kezdjünk el pánikolni? Á, dehogy. A biológus, aki az idegen... több»

 
VFTS   2016. 08. 09.

Látványos film, még a sztori is egész jó. Összességében valahogy mégse volt az igazi.

 

A forgatókönyvet több mint 5-ször írták át;egyik változata szerint a film helyszíne a VL-426 lett volna.

(Artemisia)
 

Elizabeth idegen "gyermekének" hangja a hangmérnök, Ann Scibelli papagájától származik.

(Artemisia)
 

A Prometheusban egyetlen xenomorph(Alien) sincs.A filmben látható lények nevei az Alien-szakzsargon szerint: Trilobite (Eizabeth "gyereke"), Hammerpede( a mutáns giliszta), és Deaonnc(a mernök gyereke).

(Artemisia)


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.