2017.12.20 19:53 Artemisia Olvasottság: 217x
8

Egy sokat vitatott alkotás

Egy kritika a 21.század legtöbbet vitatott filmjének nevezte a Prometheust, és talán nem is áll messze az igazságtól.Véleményem szerint forradalmi, vérbeli sci-fi, ami a műfaj összes alapkövét tartalmazza; legnagyobb gyenge pontja, hogy árnyékot vet rá a legendás előd, A 8.utas:A halál, és általában ahhoz viszonyítva ítélik meg.Tény, hogy nem váltja be az Alieen-rajongók hozzáfűzött reményeit,nem egy izgalmas,borzongató horror, melyben a xenomorph-ok elleni harc van a középpontban. Azonban sok olyan lyukat kitölt, amire az Alieen-filmek nem térnek ki, sok fontos és érdekfeszítő kérdést tárgyal, amire a franchise nem ad választ,pl. a Enginerek; vagy hogy honnan származik az Alieen, honnan,hogyan és miért került a VL426-ra a tojásaikat szállító űrhajó.Ridley Scott most is maradandót alkotott,csak épp más műfajban,stílusban és üzenettel mint vártuk.Nagy nevű színészeket is megnyert a produkcióhoz, akik a műfaj, a téma,a cselekmény és a játékidő korlátaihoz képest nagyon is helytálló alakítást nyújtanak, David,Elizabeth,Holloway vagy Wickers így is karakteres egyéniségek. A film vizuális technikája első osztályú, a fényképezés eredeti és gyönyörű.

Az egyedi hangulathoz nagyban hozzájárul Streitenfel és Gregson-Williams feszültségkeltő filmzenéje.A látszólagos bakik nagy része a többször átírt forgatókönyv számlájára írható.Sok jelenetet kivágtak, amik magyarázattal szolgáltak volna egy-egy logikátlan elemre.A bluraj-változat és összes filmhez tartozó extra megnézése, áttanulmányozása után szinte mindegyik, gyakran emlegetett hibára(pl.hogyan tévednek el és miért esnek olyan könnyen a mutáns giliszta áldozatául a biológusok,miért titkolják, hogy Wayland is a hajón van, mit mond David az Enginernek,Elizabeth és Wickers miért egyenes fut a guruló űrhajó elől stb) kielégítő és logikus magyarázatot kaptam, a maradék pedig megbocsátható.

74 Prometheus  (2012)

kaland | misztikus | sci-fi

Egy tudósokból álló csoport az emberiség eredetének felkutatására indul az univerzum egyik távoli, veszélyes vidékére. Azonban megkérkezvén olyan lények várják őket,... több»

8