Régen láttam a filmet, így amikor most újranéztem, nagyon meglepett, hogy mennyire sötét és komor, és ez milyen jól működik a humorral és a szomorkás karakterekkel. Az In Bruges meglepően mély, pedig egy nagyon Guy Ritchie-s, vicceskedő filmnek tűnik elsőre. Élet, halál, moralitás és vallási metaforák találkoznak egy olyan sztoriban, mely vad és kaotikus, mégis minden eleme fontos és számít.
Két bérgyilkos érkezik Bruges-be egy rosszul sikerült angliai meló után. Ray gyűlöli az idilli kisvárost, pedig társa, Ken nagyon jól szórakozik a történelmi álomvilágban. A film a két figura vezeklését mutatja be. Bruges-ben mindenféle alakokkal találkoznak, akik mind kicsit tesztelik a moralitásukat, de mindezt olyan lazán teszik, hogy nem éreztem nagyon erőltetettnek, és csak akkor raktam össze, hogy valami komolyabb dologról beszélnek, amikor a film után végiggondoltam a cselekményt. Talán ezért az első harmada a sztorinak kicsit szétszórt, mintha csak random jelenetek követnék egymást.
Ezért kárpótolnak a hihetetlenül szórakoztató dialógus pillanatok. Ray-nek olyan aranyköpései vannak, pedig látszik, hogy egy megtört, frusztrált figura, aki nem találja helyét a világban. Őt ellensúlyozza Harry, a főnökük, akinek elég konkrét elképzelése van a moralitásról, és személyes kódja nem enged semmilyen ellentmondást.
Bruges városa inkább amolyan tisztítótűzként hat, egy varázsvilág a londoni valóság mellett. Ide kerülnek azok, akiknek jövője és célja még elképzelésre vár. A film kérdése pedig az, hogy lehet-e jövője egy olyan embernek, aki valami nagyon rosszat tett. Jóvá tudja tenni, tud-e kompenzálni, vagy életért csak élettel lehet fizetni? És ezt az egész dilemmát egy olyan filmben látjuk, ami többször viccet csinál egy begyógyszerezett törpéből. Tetszett az is, ahogy a belga kisváros be volt mutatva, több ilyen helyhez kötött film kellene.
Nagyon szórakoztató mozi ez, melyet kicsit emészteni kell. Az Erőszakik címért pedig kereszthalál a büntetése a forgalmazónak. Bruges-be meg tessék elmenni, nagyon hangulatos hely!

84 Erőszakik (2008)
dráma | krimi | thriller | vígjáték
A két profi bérgyilkos, Ray és Ken egy időre fel kell, hogy függessze munkáját, mivel bonyodalmakba keveredtek legutóbbi megbízásuk során. Főnökük Belgiumba, Bruges... több»
Szereplők: Ralph Fiennes, Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ciarán Hinds, Clémence Poésy