2018.08.02 11:42 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
2

Megérte várni A hihetetlen család folytatására

14 évet kellett várnunk a Parr család, vagyis Irdatlanék újabb kalandjára, de szerencsénkre a Pixar ismét bizonyította, hogy képes tartani a minőséget, még akkor is, ha egy folytatásról van szó. A történet szó szerint annál a másodpercnél folytatódik, ahol az előző epizód befejeződött, s kezdésként kapunk egy igen látványos akciózúzdát, mely meg is ágyaz a film központi elemének: szuperhősök kontra emberi társadalom, valamint a családon belüli feladatok és munka megosztása. Hiszen hiába telt el közel másfél évtized a két rész között, a világ változásokon ment keresztül, s Brad Bird és csapata reflektál is erre.

Ebből a szempontból nagyon jó húzás, hogy a „szuperhős-reflektorfény” ezúttal Nyúlánykára irányul, miközben az otthoni teendők és a gyermeknevelés Mr. Irdatlan feladata lesz. Ennél a pontnál talán megvádolhatnánk túlzott feminizmussal a Hihetetlen család 2-t, de jó hír, hogy nem erről van szó: inkább rávilágít arra, hogy az ősi, kőbe vésett nemi szerepek idejét múlttá váltak, s anya és apa képes egymástól tanulni. Avagy: a hölgy válik kenyérkeresővé, s a férfinak kell otthon helytállnia. Ez a szerepcsere pedig kimondottan jót tesz a filmnek mind akció (lásd Nyúlányka megment egy elszabadult vonatot), mind humor (Mr. Irdatlan küzdelme Furival és az ő előbújó képességeivel) terén.

Megérte várni A hihetetlen család folytatására

Akárcsak az első rész, a második is remekül vegyíti a családi komédiát az akciófilmek látványosságával és dinamikájával. Eközben visszaköszön az előző etapban felvetett dilemma, miszerint hogyan viszonyuljon a társadalom a szuperhősökhöz? Mert tök jó, hogy a szuperek megmentik a világot, csakhogy eközben elkerülhetetlen a fél város/világ leamortizálása. A folytatás azonban ezt árnyalja: az emberek csak és kizárólag egy szemszögből láthatják a szuperhősök akciózását (és az épp a pusztítást mutatja). Miért ne láthatnák ezeket a mentőakciókat a szuperhősök szemszögéből? S itt jön a képbe jelen esetben a Deavor-testvérpár, akik fontos szerepet fognak betölteni a történetben.

Azt még hozzátenném, hogy személy szerint nem voltunk rajongói a Hihetetlen család első részének, ugyanakkor a folytatása minőségben, látványban, humorban (és Furi révén a cukiságfaktorban is) képes volt elvarázsolni minket (s ahogy fél füllel hallottuk, a többi nézőt is). Bár a Pixar egy ideig csak folytatásokat fog prezentálni, de ha ezek a folytatások ilyen színvonalat fognak képviselni, mint jelen alkotásuk, akkor egy szavunk nem lehet.

akció | animáció | családi | kaland | sci-fi | vígjáték

Mindenki kedvenc szuperhős-családja visszatér A hihetetlen család 2.-ben. Ezúttal Helen kerül középpontba, így Bobra hárul a feladat, hogy Illanával és Vill-lel megoldja otthon... több»

2