2022.05.27 15:27 Lubi Olvasottság: 501x
5

A veszélyzónában még mindig eláll a lélegzetünk

Ha az eredeti Top Gunt az ambíciók és a férfiasság kergetésének történeteként tartjuk számon, akkor a folytatás nem csak a maszkulinitás válságáról, de a lecsnegő sztárkultuszról is szól.

Nem meglepő tehát, hogy Tom Cruise két biztos bombasikernek számító Mission: Impossible mozi között visszatért ahhoz a szerephez, amelyik valódi világsztárrá avatta őt bő harminc évvel ezelőtt. Maverick karaktere pedig - Cruise színészi perszónájához hasonlóan - féktelen ifjú pilótából a tapasztalt mentor szerepére váltott.

A veszélyzónában még mindig eláll a lélegzetünk

A Top Gun: Maverick egyszerre idézi meg az első film narratíváját és gondolja tovább logikusan a történetet. Maverick megannyi hőstette ellenére még mindig csak századosi rangban áll, noha mostanra minimum tengernagynak kellene lennie tehetsége és teljesítménye alapján. Az önfejű főhős még mindig a maga feje után megy. Épp ezért jelent számára kihívást, mikor visszahívják Top Gunba, hogy ezúttal tanárként álljon szolgálatba. A kiképzés levezénylése során azonban Maverick legalább annyit tanul az ifjú aviátoroktól az életről - különösen egykori társa, Goose fiától -, mint azok tőle a repülésről.

Maverick/Cruise olyan egykori sztár pilóta/színész, aki felett már eljárt az idő. A repülőket manapság drónok vezetik, a közönség pedig sztárok helyett ismert brandekre ül be a moziba. Ennek a tendenciának mond ellent a Top Gun: Maverick régivágású akció-maratonja, ami a praktikus effekteket előnyben részesítő jelenetein túl a pilótafülkékben ülő egyéniségekre alapozza (remélt) sikerét.

Maverick maszkulinitás-válsága közel hatvan évesen épp olyan aktuális, mint a húszas éveiben volt. A férfi egok harca, és a családkeresés viszont jócskán elnagyoltak a hajmeresztő akciószekvenciák mellett. A korábban sosem látott, realisztikus légi harcok ugyanakkor megvalósításuknak köszönhetően némileg vissza is fogják az akciók lehetőségeit. A hajmeresztő mutatványok valós súlyának ára van: a vadászrepülőkre szerelt kamerák csak bizonyos, előre rögzített szögekben engedik láttatni az eseményeket a zöld hátteres megoldások korlátlanságával szemben. Így a Top Gun: Maverick néhány jelenete olykor önismétlőnek hathat, bizonyos snittek teljes mértékben felcserélhetők egymással.

Tom Cruise újabb lehetetlen küldetése a szuperkémes kalandokon túl azonban a Top Gun világában is jócskán megállja a helyét. A régivágású akciófilmek és a sztárkultusz rajongóinak nem okoz csalódást a film. Noha a folytatás filmnyelvi innovációban el is marad az eredeti alkotás videóklip-esztétikára konstruált, korabeli slágerekkel aláfestett montázsaitól, a Top Gun: Maverick még mindig a nyár nagybetűs szuperprodukciója.

akció | dráma

SkyShowtime (2023.02.14.)

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

5