2024.02.13 17:26 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

Az igazi félelem: amikor belenézünk a sötétségbe, az ismeretlenbe.

Kerüljük a közösségi szobát a visszaeső szexuális bűnözők telepén. Ez csak egy vicces szösszenet volt a huncut és nőcsábász Fox Muldertől (David Duchovny). Mielőtt belemerülnénk a filmbe, tudnunk kell, hogy a történet valós orvosi kísérletekre támaszkodik. Az emberek előszeretettel kísérleteznek az embereken és az állatokon, rengeteg fájdalom és szenvedés árán.

Vladimir Demikhov 1954 februárjában vitathatatlanul legfurcsább kísérlete során egy kutyafejet ültetett át egy másik kutyára, a gazdakutya szívéhez kötött érrendszeri kapcsolatok segítségével. Figyelmen kívül hagyva a kritikusok elítélését, folytatta ezt a sajátos kísérletezési vonalat, és idővel egyre sikeresebbé vált. Transzplantációs munkájáról széles körben beszámoltak a Szovjetunióban, ahol folyamatosan kritizálták az etikátlanság miatt, de csak az 1950-es évek végén terjedt el kísérleteinek híre a külvilág felé. Mire az amerikai sebészek 1959-ben tudomást szereztek Demikhov kutyafej-átültetéséről, már öt éve végezte ezeket a beavatkozásokat.

Az igazi félelem: amikor belenézünk a sötétségbe, az ismeretlenbe.

A szervátültetés úttörőjeként is emlegetik. Kísérleti alanyainak élettartama rövid volt, legtovább egy hónapig élt egy egyed. A film kellemesen izgalmas, nem kell befeszülni tőle, nem kell felmosni a tv előtti vért, és nem kell a szófát markolászni félelmünkben. Újra együtt Fox Mulder és Dana Scully. Van a történetben azért pár félelmetes és nyomasztó jelenet, főleg a kórházban, ahol Dana dolgozik. Már a kórház is nyomasztó a szürke falakkal, és a beteg gyerekekkel, de a szikár és szívós pap, Father Ybarra (Adam Godley), aki mereven nézi a beteg gyerekeket, számomra félelmetes volt. Igazi horrorfilm szereplő, szerintem. A kijelentése: a mi dolgunk a betegek gyógyítása, és nem haldoklók istápolása. Ezzel ki is verte nálam a biztosítékot a pap. Az eltűnt emberek keresése, a hóval borított nyugtalanító táj, ahol nem látni semmit, testrészek megtalálása, igazán izgalmassá teszik a filmet. És a nagy finálé, amikor pont át akarnak ültetni egy fejet egy másik testre. Szerintem hihetően adták elő a történetet a színészek. Persze nem egy Oscar-díjas film, de egyszer nézhető. A forgatókönyvet köszönhetjük Frank Spotnitznak és a rendezést köszönhetjük Chris Carternek. A mellékszereplők játéka felejthető szerintem. Nem tettek semmit a filmhez. Gondolom, sokan látták a filmet, de akik nem látták, azoknak csak ajánlani tudom. Egy kis cidri kedd estére.

dráma | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Muldert és Scullyt egy különös esethez riasztják Virginia államban. Eltűnt az FBI egyik embere. Az eset azonban nem egyszerű eltűnés, azt olyan különös, mondhatni paranormális... több»

0