2022.07.04 09:49 BRANTON Olvasottság: 1534x
1

Egy film, amit mindenkinek látnia kellene!

Damián Szifron rendező, 2014-ben megrendezett egy olyan alkotást, melyet sohasem felejtek. A film hat darab történetből áll, melyek különböző sztorik tálalásában mutatják be az emberi gonoszságot, kapzsiságot, megcsalást.

Ezen a mozin egyszerre lehet mosolyogni és meghökkenni. Zseniális érzékkel vannak keverve a műfajok. Egyik percben még könnyed a sztori, a másikban feleszmélsz, hogy na bakker ,ez tökéletes lenyomata az emberiségnek. Emlékszem, annak idején vígjátékként volt beharangozva. Nos, vígjáték elemek valóban megtalálhatók a műben, de összességében korántsem vígjáték a végeredmény.

Egy film, amit mindenkinek látnia kellene!

Fel is voltak háborodva sokan, hogy ők vígjátékra számítottak, emiatt egy rakás sz*r a film. Könyörgöm, attól, ha valami nem az, amire számítunk, attól még lehet értékelni azt, amit kapunk! Semmi bajom azzal, ha valakinek nem tetszik valami, de legalább normális érvekkel támaszthatná alá álláspontját. Úgy érzem, ez a minimum.

Annyira nem vagyok jártas az argentin-spanyol filmekkel kapcsolatosan, így igazán nem tudtam, hogy mire is számíthatok. Mit kaptam? Zseniális szkeccsfilmeket, zseniális színészekkel. A gárda tökéletesen át tudja adni az érzelmeket, akár apróbb, jelentéktelennek tűnő jelenetekben is, oly módon, hogy az előtt le a kalappal! Ha a műfaját kellene meghatároznom, akkor ez bizony szatíra. Kórkép rólunk, emberekről, hogy bolhából elefántot tudunk csinálni. Felejthetetlen szekvencia számomra az autós, ami szám szerint a harmadik történetünk. Ugyan éreztem, hogy mi is fog a végén történni, de engem szabályosan lesokkolt az, ahogyan ábrázolták. Egyszerre volt bennem félelem és abszurdum érzete.

Ezek a sztorik annyira abszurdak, hogy valóságosak. Na és a zene! Gustavo Santaolalla szerezte a zenét, akiről igazából fogalmam sincs, hogy ki, de remek munkát végzett. A film képi világa is nagyon jó, mert végre nem egy olyan mozival van dolgunk, ahol semmit sem látni. Sok filmnél az van, hogy az éjszakai vagy akár nappali jeleneteket is elrontják azzal, hogy nem megfelelő szűrőket használnak. Itt nincs ilyen probléma, mindent tökéletesen lehet látni.

Mindenkinek szeretném ajánlani ezt a filmet! Csak szeretni, vagy utálni lehet. Szerintem nincs arany középút. A 2011-es Drive-nál is az volt bennem, hogy ezt valaki 1 pontra, valaki pedig 10 pontra értékeli. Persze, itt elgondolkozhatunk azon is, hogy akik 1 pontot adnak, azok valójában értik-e a művet. Nekem nem kenyerem ezt eldönteni. Nálam 5 csillagból, erősen 5 csillag.

dráma | thriller | vígjáték

A 2014-es év egyik legjobb vígjátékában olyan embereket követhetünk nyomon, akiknél egy nap végleg betelik a pohár. Egy flört váratlan eseményekhez vezet, egy pincérnő... több»

1