2019.06.29 00:31 Anti007 Olvasottság: 165x
0

Fogalmad sincs, mire vagyok képes...

Azt gondoltam, képben vagyok Stephen King műveit illetően, de tévedtem. Ezt a regényt nem olvastam, a filmet nem láttam. Valamiért kimaradt, de örülök, hogy épp a napokban játszotta az egyik csatorna, és véletlenül elkaptam. Azt kell mondjam, bár a könyvet nem olvastam, ahhoz viszonyítani nem tudok, így is egy remekül sikerült adaptáció.

Stephen King ezúttal a holokauszt témáját használja fel a gonosz megidézésére. Ezt jó karakterekkel teszi, és a zene is említésre méltó, ami ritka az eddigi King adaptációkat tekintve. Az eminens története két szereplő kapcsolatának dinamikája mentén bontakozik ki. Todd Bowden (Brad Renfro) egy amerikai kisváros jeles gimnazistája. Okos, jóképű és amit senki nem tud róla: a holokauszt megszállottja. De nem a döbbenet tartja fogva, hanem le van nyűgözve Hitler szisztematikus emberirtásától. Dussander (Ian McKellen) látszólag csak nyugdíjas bevándorló, de amit csak Todd Bowden tud róla: parancsnok volt az egyik német megsemmisítő táborban. Kettejük kapcsolata amennyire szoros, annyira kegyetlen: egy nap Todd becsönget az öreghez, és megzsarolja, hogy vagy elárulja kilétét a nagyvilágnak, vagy mesél neki arról, mi is történt egészen pontosan azokban a táborokban. Dussander kénytelen belemenni a játéka, és mesélni kezd. A fiú egy idő után már minden szabadidejét ott tölti a volt náci katona lakásában. Ám a macska-egér játékban nem ő a macska, Dussander egy idő után visszazsarolja őt. „Fogalmad sincs, mire vagyok képes.” hangzik el egy jelenetben Toddtól. Egy szörnyetegnek vége, egy másik megszületik: a „tanítás” átadása sikeres volt. Valami ilyesminek lehetünk tanúi.

Fogalmad sincs, mire vagyok képes...

Egy igazi jó thriller, ami a holokauszt téma miatt erős drámai alapokon áll, de műfajilag mégis inkább thriller. Bryan Singer, akitől kaphattunk már elismert filmeket (Közönséges bűnözők, Valkűr, Bohém Rapszódia) itt sem okoz csalódást. Az eminens tekinthető-e holokausztfilmnek? A holokauszt megidézve jelenik meg: a történelemórán, Dussander elbeszéléseiben és Todd rémálmaiban, ahol a gázkamrából kinéző, őt bámuló alakokat lát. Ha csupán ennyi lenne, azt mondanám, Stephen King csak felvette a történelem köntösét, és sokkal inkább a gonoszról, mint jelenségről beszél, mint azt teszi ezer más módon is. Ám egy jelenet, amikor a haláltábor egyik túlélője szembesül a múlttal, s a borzalom, ami ott, akkor, azokban a kivégzőtáborokban történt, megnyilvánulásra kerül, s a férfi testbeszéde ezrek kegyetlen haláláról regél, ez a jelenet teszi valóban holokauszt emlékezéssé Az eminens című filmet. Mindent összevetve, ez egy érdekes film, amit Stephen King rajongóknak mindenképp látni kell!

77 Az eminens  (1998)

dráma | krimi | thriller

Todd amerikai tinédzser, aki megszállottja a második világháborúnak, és különösen a nácik népirtása kelti fel az érdeklődését. Csakhogy érdeklődése csakhamar veszedelmes... több»

0