2017.04.17 19:19 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
2

Gólyamese

Úgy látom a nagy filmstúdiókat egyre jobban érdekli az a téma, hogy honnan érkeznek a kisbabák. A Warner Bros. produkciója, a Gólyák után, ezúttal a Dreamworks teremti meg a maga gólyameséjét a Bébi úrral. Szerintem utóbbi sokkal jobban sikerült, hiszen az alapsztorija (persze a kötelező mesebeli elemek mellett) sokkal hitelesebb, mint a Gólyáké.

Az elképzelés persze mindkét animációs filmben ugyanaz, van egy cég (egy babagyár), amely futószalagon készíti el a kisbabákat. A Bébi úrban ábrázolt cégnek még saját csiklandozós próbája is van, amelyen minden kisded átesik, ha elmosolyogja magát, akkor szerető családhoz kerül, ha pedig nem, akkor menő cégvezetővé válik. Ez ilyen egyszerű. Vagy mégsem? A film sok kellemesen ülő poénnal operál, amelyet szerintem nemcsak a gyerekek tudnak értékelni, hanem minden gyermeklelkű felnőtt is.

Gólyamese

Előnyére válik a kissé terápiás jellege, hiszen egy gyermeknek is emészthető formában mutatja be, hogy mi történik az ember életében akkor, amikor kistestvér érkezik a családba, aki nem csinál mást, csak eszik, alszik és kakil, mégis oda van érte az egész család, a szülői szeretet és figyelem pedig (ha akarjuk, ha nem) immár megoszlik a két utód között. Mivel nekem nővérem van, nem élhettem át hasonlót, de el tudom képzelni, hogy a nagytesó ilyenkor valahogy úgy érezheti, hogy az a gügyögő kisbaba, aki hirtelen belecsöppen az életébe, átveszi az irányítást az egész család felett (A Bébi úrban persze ezt szó szerint kell érteni és még öltönye és aranyórája is van a kis jövevénynek). Ez az alapötlet az, ami a film legnagyobb erőssége, bár a legtöbb kritikával ellentétben, számomra a kivitelezés is élvezhető volt. Az animáció szép, minden figurának (embernek, állatnak egyaránt) óriási, csillogó szeme van, amely már-már a cukiság szimbólumává vált. A rejtett filmes utalások pedig még egy kicsit emelnek az élményen.A sokféle poén közül egyébként számomra épp az maradt meg, amikor a babák csapata és Tim harcol egy kazettáért (!), s a kertben az ő szempontjukból egy Mad Maxet idéző üldözésjelenet veszi kezdetét, aztán jön a vágás, s mindezt már a szülők nézőpontjából látjuk, s a kettő közötti kontraszt több mint szembetűnő. Összefoglalva, egy igazi családi mozi, a moziterem közönségét elnézve, nemcsak mi választottuk ki program gyanánt egy lazítós Húsvét hétfőn.

74 Bébi úr  (2017)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Az nem kérdés, hogy ki a főnök a családban. Attól a naptól kezdve, hogy az új kisöcsi hazaérkezik, a hétéves Tim érzi, hogy megváltoznak otthon a viszonyok. A jövevény taxin... több»

2