Szerintem teljesen felesleges lenne lefirkálnom itt a sztorit és a történéseket. Minek? Egy messzi-messzi galaxisban játszódik, és az akkori (1977) idők talán legjobb moziját tisztelhetjük benne. De miről is beszélek?
1977. május 25-én óriási csoda történt. Az USA-ban egyszerre 32 mozi műsorára tűzte a Star Wars című filmet. Nem lehetett kérdés, hogy valami örökre megváltozott, ugyanis erre a filmre egyszerűen nem lehetett már egyik moziban sem jegyet kapni, sőt még akkor sem, amikor néhány nappal később már Amerika-szerte rengeteg filmszínház vetítette.
Mondhatom azt, hogy szinte mindenki látni akarta ezt a filmet, és mindenki át akarta élni azt a vizuális csodát, amely minden nézőjéből újra és újra gyermeket faragott... De mint említettem, nincs értelme filozofálgatni azon, hogy milyen is a film, milyen hatása volt a filmes történelemre, hiszen nagyon sokan tudják...
A két (eredeti) folytatással együtt körülbelül egymilliárd dollár hasznot hozott George Lucas rendezőnek és az általa alapított Lucasfilm Twentieth Centurynek. Így szerintem nincs miről beszélni, ugyebár. 1997-ben és 2004-ben egy kicsit átdigitalizálták és kikozmetikázták a filmet, de ez számomra nem volt soha releváns. Ez úgy lett tökéletes, ahogy elkészült.
Carrie Fisher, Mark Hamill, Harrison Ford, Alec Guinness, Peter Cushing, David Prowse és az ikonikus Chewbacca jelmeze alatt Peter Mayhew, C-3PO robot jelmezében Anthony Daniels, és a tündéri kis robot, R2-D2 jelmezében Kenny Baker. Az ikonikus első magyar szinkron hangjai sem voltak azért senkik, mint például Bencze Ilona, Kassai Károly, Kristóf Tibor, Csernák János és C-3PO magyar hangja, Szatmári István. Az operatőr Gilbert Taylor, a vágók Richard Chew és Marcia Lucas voltak.
De említést érdemel a film jelmeztervezője, John Mollo, a díszlettervezője, John Barry, akik egy varázslatos világot "raktak össze" számunkra. A forgatási helyszínek is ikonikusak voltak, hiszen Arizona, Kalifornia, Guatemala és Tunézia sivatagjai is fellelhetőek voltak...
Egy ikonikus "űropera", amely felejthetetlen és soha meg nem ismételhető, általam rengetegszer látott és csodált világba kalauzolt el. És a mai napig fogva tart. Egyszeri és megismételhetetlen.

akció | fantasy | kaland | sci-fi
Egy messzi-messzi galaxisban egy hercegnő (Carrie Fisher), aki titokban a lázadók egyik fontos alakja, a gonosz és sötét úr, Darth Vader fogságába esik, ám előtte még sikeresen... több»
Szereplők: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Alec Guinness, James Earl Jones