![]()
Nyakunkon a soron következő Ördögűző-film (2023. 10. 12-vel), amit David Gordon Green készített, és egyből egy trilógia első felvonásaként érkezik Az ördögűző: A hívő. Bizonyára sokaknak ismerős lehet ez a felállás, hogy egy korábbi ismert horrorfilmes szériát egyből trilógiaként próbálnak feléleszteni, ráadásul a fentebb említett rendezővel. Ugyanis még 2018-ban pont ezzel a formulával leheltek életet a Halloween-szériába, aminek az első felvonása az én elvárásaimat még maximálisan ki tudta elégíteni, de sajnos a trilógia további részei egyre gyengébbek lettek az én szememben (be kell hogy valljam, nem kicsit tartok attól, hogy hasonló utat fog bejárni az új Ördögűző-trilógia is, de persze azt kívánom, hogy ne legyen e téren igazam). Eleinte, amikor megérkeztek az első hírek, a készülő új Ördögűző-filmről, nem igazán éreztem túlzottan nagy szükségét annak, hogy bevéssem a naptáromba a megjelenésének a dátumát, és ez a fajta ellenérzés amiatt van/volt bennem, mert míg az 1973-as első Ördögűző filmet a mai napig az egyik leghatásosabb horrorfilmként tartom számon, addig a folytatásai finoman szólva sem igazán tudtak felnőni ahhoz. Na de ahogy érkeztek Az ördögűző: A hívő előzetesei, egyre jobban és erőteljesebben éreztem azt, hogy mindképp érdemes lesz adni neki egy esélyt, mert igencsak hangulatos előzetest sikerült összehozniuk hozzá, jómagam pedig úgy gondoltam, hogy míg eljutok a mozikba az új részre, addig is kicsit felfrissítem az emlékeimben a korábbi részeket. Így érkeztem el az Ördögűző: Dominium című részhez, ami egy előzményfilmje a klasszikus 73-as résznek. Na de ezek után lássuk, hogy mit is kapunk a közel kétórás játékideje alatt ettől a filmtől.
Már maga az a tény, hogy mikor először láttam az Ördögűző: Dominiumot, azt gondoltam, hogy ez az ötödik része ennek a szériának, de miután utánanéztem a dolgoknak, hogy akkor most hogy is vannak itt az időrendi dolgok, kissé meglepődtem azon, amit végül találtam. Kezdeném azzal, hogy létezik egy klasszikusnak nevezhető trilógia az Ördögűzőnek, aminek az első része a már többször említett 1973-as Az ördögűző volt. Majd 1977-ben, Ördögűző 2. – Az eretnek címen folytatták, aminek szinte minimális köze volt az első részhez (ezt a részt máig az egyik legrosszabb folytatásként tartom számon, de persze kinek a pap, és kinek a papné). Majd 1990-ben bemutatták az Ördögűző 3.-at, ami részben folytatja az első részt 15 év távlatából, ráadásul voltak is olyan filmbéli karakterek, akik visszatértek, de legnagyobb sajnálatomra pont nem azok a karakterek, akik még emlékezetesebbé tudták tenni az első felvonását a szériának. Majd elérkeztük 2002-be, amikor elkészítették jelen filmünket, az Ördögűző: Dominiumot, de a forgalmazó annyira pocséknak ítélte, hogy három teljes éven keresztül jegelték, és számos újraforgatást eszközöltek rajta, továbbá szinte az egész színészgárdát lecserélték, és némiképp több horrorral elkészítették Az ördögűző: A kezdet című filmet, amit végül 2004-ben bemutattak. A film hatalmas bukás volt mind pénzügyileg, mind pedig a kritikusok szemében. Eme bukás után döntött a forgalmazó úgy, hogy mégis bemutatja egy évre Az ördögűző: A kezdet után jelen filmjét, az Ördögűző: Dominiumot. Összegezve egy negyedik Ördögűző-film létezik, ami valójában nem is folytatás, hanem előzményfilm, ráadásul mindezt két változatban is láthatjuk.
![]()
Mindezen dolgok ismeretében talán már sejthetjük, hogy nem biztos. hogy egy túl jó film lett az Ördögűző: Dominium, és ez az én véleményem szerint sem lett az. Kezdeném azzal, hogy maga a története rendkívül lapos és igencsak unalmas. Sajnos a forgatókönyv íróinak, William Wishernek és Caleb Carrnak nem sikerült egy kellőképpen feszült és izgalmas eredettörténetet leszállítaniuk, ráadásul elég minimalista a filmben található horrorelemek száma is. A filmbéli karakterek kimondottan gyengék, ez alól egyedül legalább a fiatal Merrin atyát alakító Stellan Skarsgård volt kivétel számomra. Már ennyi elegendő lenne ahhoz, hogy egy gyenge előzményfilmként tekintsek az Ördögűző: Dominiumra, de mindezen dolgok ráadásaként, még a CGI-jelenetek is elképesztően rosszul festenek.
Valójában csak a Merrin atyát alakító Stellan Skarsgårdot tudom pozitívként megemlíteni ebben a filmben, illetve azt, hogy ha csak minimálisan is, de azért foglalkoztak annak a démonnal, amely filmtörténelmet írt 1973-ban. Két halovány csillagocskánál többet nem érdemel tőlem (és még így is lehet, hogy túlzottan jószívű voltam).
40 Ördögűző: Dominium (2005)
Maga a Gonosz kel életre egy afrikai ásatáson, akinek semmi és senki nem állhat útjában. Merrin atya (Stellan Skarsgard) az egyetlen, aki képes volna megállítani, ám a papot a... több»
Szereplők: Stellan Skarsgård, Oliver Maltman, Ralph Brown, Julian Wadham, Gabriel Mann