2023.09.18 16:38 Artemisia Olvasottság: 134x
2

Csillagok között

A Star Trek egy alacsony nézettségű tv-sorozatként kezdte 1966-ban, melyet 3 évad után el is kaszáltak. Akkor még senki sem gondolta, hogy a sorozat hamarosan elképesztő népszerűségre tesz szert, és egy legendás franchise alapköve lesz. Pedig így lett: a Star Trek mára már megkerülhetetlen része a popkultúrának, a Gene Roddenberry által megálmodott, lenyűgöző világ eddig 13 mozifilmet, 11 sorozatot és 2 rajzfilmsorozatot számlál a megszámlálhatatlan regény, képregény és videójáték mellett. 1966 óta több generációt bilincselt le és tett rajongóvá, a legújabb érának pedig J. J. Abrams trilógiája hivatott bemutatni a Star Trek világát, melynek elő felvonása 2009-ben került a mozikba.

Abrams filmje rebootként is értelmezhető, bár klasszikus értelemben nem reboot. Ez a történet egy alternatív idősíkon játszódik, a bosszúszomjas romulan, Nero ugyanis a jövőből jött vissza, és a múltba való beavatkozásával megváltoztatta a jelent, így egy újragondolt előzményfilm keretein belül láthatjuk az Enterprise csillaghajó legendás legénységét első bevetésükön.

Csillagok között

Ambrams alapvetően jó ízléssel egyensúlyozik az új és a nosztalgikus elemek között. A játékidő nagy részében sikerül megidézni az igazi Star Trek hangulatot, a karakterek tekintetében az alapokhoz tér vissza: a léha Kirk, az érzelemmentes Spock, a csábító Uhura, a hősies Pike kapitány stb. A színészválasztás szintén kiváló, Chris Pine laza magabiztossággal hozza a duhaj szépfiút, aki az Enterprise fedélzetén talál rá önmagára, Zachary Quinto gyakorlatilag tökéletes Spock szerepében, finom érzékenységgel adja át a félvér karakter énkeresését emberi és vulcani jellemvonásai között. Zoë Saldananál keresve sem találhattak volna alkalmasabb színésznőt Uhura szerepére, de a legénység többi tagja is nosztalgikusra sikeredett, legyen szó McCoyról, Chekovról, Suluról vagy Scottról, sőt még az eredeti sorozat Spockja, Leonard Nimoy is tiszteletét teszi a jövőből érkezett űrutazóként.

Az alapfelállással tehát nincsenek gondok, viszont a cselekményvezetésnél érezhetően inkább biztonsági játékot játszik Abrams. A tempó pörgős és akciódús, üresjáratok nincsenek, maximálisan a moden fogyasztó igényeire van szabva, viszont maga a cselekmény Eric Bana főgonoszával a középpontban nem éppen átütő, a már sokszor látott világmegmentős sztori.

De összességében a Star Trek-élmény átjött, az új köntösbe bújtatott történetet ötletesen kapcsolja a Star Trek fővonalához az időutazós szállal, azzal pedig, hogy az alapoktól, Kirk kapitány születésétől indítja újra a trilógiát segít, hogy azok is megértsék és megszeressék a Star Trek világát, akik nem jártasok a terjedelmes franchise régebbi darabjaiban. Alapjaiban tehát sikeres volt a vérfrissítés, de akit megfogott az ebben a filmben megelevenedő világ, mindenképpen pótolja a régebbi részeket és sorozatokat is, mert amit itt látunk csak a jéghegy csúcsa; egy töredéke a Star Trek bűvkörének.

85 Star Trek  (2009)

akció | kaland | sci-fi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Az iowai farmerfiú, Kirk, és a félig ember, félig vulkáni Spock nem is különbözhetnének jobban. A feszültság csak egyre nő, amikor az egész Föderációt elpusztítani vágyó... több»

2