Óriási klasszikus 1998-ból, Guy Ritchie egyik legjobb rendezése a Blöff mellett, melyet két évvel később készített. Most, hogy a Lock Stock megjelent a streaming felületeken újra megnéztem és ugyanannyira tetszett mint elsőre, noha nyilván már tudtam a fordulatokat és ismertem a poénokat is. Ez az igazán jó film egyik ismérve: akárhányszor újranézhető az élvezetes alakítások és profi rendezés miatt. Nos itt mindez adott.
A cselemény helyszine a londoni East End (az angliai Harlem), ahol a legtöbb a bűneset, a legtöbb a bűnbanda és a legtöbb a veszélyes alak. Itt bulizik olykor a négy jóbarát is: Eddy (Nick Moran), Tom (Jason Flemyng), Szappan (Dexter Fletcher) és Bacon (Jason Statham). Zűrös scrácok, akik kisebb stiklikben ugyan benne vannak néha, de a komolyabb alvilágtól azért messze állnak. Egy nap mégis belekeverednek a dolgok sűrűjébe, amikor elhatározzák, hogy kirabolják a szomszédos bandát.
Innentől elszabadulnak az események a fiúk ugyanis nehézsúlyú bűnözőkkel kerülnek szembe. Közülük a legdurvább arc: Baltás Harry (P. H. Moriarty) és fő embere Big Chris (Vinnie Jones). Az ő karaktere és Vinnie Jones alakítása az egyik legjobb a filmben. Ami a 4 srácot illeti: bőven van félnivalójuk Kutyától is (Frank Harper) aki egy szadista vadállat a bandájával együtt akit nem tanácsos felmérgelni, mégis épp ezt teszik, mivel őt rabolják ki. Az események idővel két nagyon régi és nagyon értékes puska körül kezdenek forogni (melyek vagyonokat érő műtárgyak) és amelyekre Baltás Harry foga fáj leginkább. A nagymenő bandafőnök így megbíz két szerencsétlen idiótát az elrablásával, ám a puskák végül a fiúkhoz kerülnek (akik azt sem tudják, hogy mekkora érték került a kezükbe). A Ravasz az Agy és két füstölgő puskacső egy fanyar humorral megrendezett, remek poénokkal teli fekete-komédia, hihetetlenül jól megírt karakterekkel, szövegekkel és jelenetekkel. Mindvégig szórakoztató és még izgalmakat is tartogat. Nálam hosszú évek óta a TOP kategóriás filmek közé tartozik, természetesen 5 csillagos és 90% feletti. Igazság szerint minden idők legjobb angol fekete-komédiája.

Négy csóró jóbarát elhatározza, hogy meggazdagodnak. A lendület megvan, de a terv nem éppen kifinomult, emiatt pedig a dolgok váratlan fordulathoz vezetnek. Adósságba... több»
Szereplők: Jason Statham, Sting, Dexter Fletcher, Vinnie Jones, Steven Mackintosh