![]()
Óriási szerencse, hogy mint önjelölt kritikus egy mondatnál többet is ki tudok préselni magamból (néha-néha). Ismét megnéztem, hogy egy pár szóval jellemezzem a filmet és a készítőket.
Eric Red, a rendező nekem körülbelül olyan, mint mikor Stephen King filmet forgat. Nem nagyon hiszek a kész termék minőségében. Amikor felálltam a film végén, ez csak megerősödött bennem. Itt is az az érzés volt bennem, hogy Red nem tudja a szubzsánert meghatározni. Horrorfilm? Sajnos annak gyenge és élettelen. Thriller? Annak viszont alkalmatlan ez a "ghost home invasion". Misztikus? Na ja, maximum az, de sajnos tele van logikai buktatókkal, ez pedig felettébb idegesítő. Nézzük, mit hozott össze Red és Ken Kelsch, az operatőr!
![]()
Adott egy középkorú nő, akit rendőr férje bántalmaz, mire a bántalmazott asszony, Marnie (Famke Janssen) megöli a férjét. Lecsukják, majd enyhítésképpen házi őrizetre ítélik, mozgástere 100 láb (kb. 30 méter), ezért egy digitális lábbilincset szerelnek rá. Érdekesség, hogy az a zsaru, Shanks (Bobby Cannavale) fogja hazavinni és időszakosan ellenőrizni, aki a férje társa volt, és gyűlöli Marnie-t.
Ahogy telik az idő, Marnie elkezd furcsa zajokat hallani, de először egy macska okozza, majd egy hajléktalan költözik be a pincéjébe. Hamar megoldja a problémát, és kezd berendezkedni a lakásban. De egy éjjel látogatója lesz, csak nem olyan, akinek örülhet. Halott férje szelleme az, aki annyira ráijeszt, hogy ijedtében, menekülés közben legurul a lépcsőn. Egyszóval elindul a para, de valahogy a szellem nincs félelmetesen megcsinálva, és a félelemfaktor sem érkezik meg. Pedig adva van minden. Egy hatalmas ház, egy nő egyedül...
Ehelyett egy drámává silányul a film, ahol Marnie ráizgul egy feleannyi idős fiúra, Joey-ra (Ed Westwick), aki viszonozza az érzelmeit. Sajnos a srác nagyon rosszul teszi, mert a szellemzsaru (úgy horrorosan) darabokra szaggatja az éjszakai lepedőakrobatát. Ezután, kicsit viccesen, a szellem véres arccal rohangál a lakásban, amitől majdnem dobtam egy hátast. Majd Marnie talál a padló alatt rengeteg eldugott pénzt, amit az ex-férj (most főállásban: szellem), Mike (Michael Paré) szerzett valami kétes ügyletből, ezt gyorsan odaadja a helyi papnak.
Én poénból beleraktam volna a filmbe, ahogy a pap bácsi menekül a pénzzel, egy csini szöszivel az oldalán (hahaha). Na jó, ezzel ne vicceljünk! Ezek után jön a finálé, sajnos itt sincs semmi izgalom, olyan mű az egész, bunyó a szellemmel, aki mindenkit átdobál a pincén, minden kigyullad, de mivel amcsi film, egy óriási happy end a vége. Mindenki megmenekül.
Reggelig sorolhatnám a logikai buktatókat, de egyet-kettőt mégis megemlítenék. Szóval. A szellemek, amelyek emberi testből maradtak itt, fizikailag nem képesek tárgyakat, személyeket mozdítani. Ezekre csak az entitások, démonok képesek. Hogy ölte meg a gyűrű a szellemzsarut? Egy szellem hogyan és mitől robban fel? ( Ez nagyon gáz.) A zsaru, Shanks bevallja, hogy most olvasta el, hogy Marnie már többször feljelentette Mike-ot, hogy bántalmazta. Az elején azt mondta, nem is volt ilyen, Marnie hazudik. (Hogy hogy hogy???) Többet nem szeretnék most idekarcolni, de volt még egy-két érdekes furcsaság. Áram nélkül szól a telefon? Ez is egy kisebb baki.
A lényeg a lényeg. A kedves filmkészítők néha figyelmesebben is átolvashatnák a forgatókönyvet, mert talán így kikerülhetnék az ilyesfajta bakikat. Ja, hogy itt Red írta a forgatókönyvet is? Nem szóltam, és azt is csak halkan. Kettő darab halvány csillag a filmnek, és egy csillag a kissé alulértékelt színésznőnek, Famke Janssennek. Így korrekt.
64 100 halálos lépés (2008)
Marnie Watson-t emberölés vádjával ítélték el, a volt férjét ölte meg - egy erőszakos rendőrt - önvédelemből. Felajánják neki hogy korábban kijöhet a börtönből, de... több»
Szereplők: Famke Janssen, Bobby Cannavale, Ed Westwick, Michael Paré, Patricia Charbonneau