2019.06.13 22:06 Filmdoki Olvasottság: <100x
0

Jersey-módi, ezúttal animálva

Jól emlékszem, amikor pár éve egy nagy maratont tartottam Kevin Smith Jersey filmjeiből (Shop Stop, Shop Show, Képtelen képregény, Dogma, Jay és Néma Bob visszavág, Shop Stop 2.). A maga nemében mindegyik rendkívül szórakoztató, ötletes darab, bár számomra a Shop Stop, a Jay és Néma Bob visszavág nyújtották a legnagyobb élményt. Előbbi egyszerűségével és életszagúságával, utóbbi pedig suttyó humorával ragadott meg. Tudtam, hogy készült egy rajzfilm széria is a srácok kalandjaiból, azonban kicsit ódzkodtam tőle, hogy milyen lehet. Végül megjelent hazánkban is DVD-n, beszereztem és egy ültő helyemben le is daráltam a hat részt, annyira élveztem.

A széria 2000-ben indult útjának, ám igen nehézkes úton. Az ABC pusztán két epizódot adott le abban az évben, azokat sem sorrendben. A negyedik résszel indított, majd azt követte a második. Ez már csak azért is volt fájón ostoba lépés, mert a második epizód konkrétan az első részre épít, így ügyesen el is cseszték a fő humorforrását. A maradék négy rész végül 2002-ig fokozatosan került bemutatásra, hogy a sorozatot teljesen elkaszálják, pedig Smith-nek és csapatának olyan ötletei voltak még, mint a boltosként dolgozó Kitt, vagy a Batman segédjére utaló Robin nevű karakter behozatala.

Jersey-módi, ezúttal animálva

Bármennyire is elkeserítő a tény, hogy a sorozat kaszát kapott, itt van nekünk hatszor 22 percnyi őrültség. A Clerks ügyesen használja ki a műfaj adta lehetőségeket, sőt, a korlátokat is. A káromkodás például teljesen hiányzik a széria rajzfilm mivoltából adódóan, azonban a DVD kiadáshoz készültek átvezető videók, melyek egyikében Jay nemes egyszerűséggel kiadja magából az összes trágárságot, hogy ne legyen hiányérzetünk. Bár mi, magyar rajongók a feliratnak löszönhetően kellően cifra fordítást kapunk. A rajzfilmes formának hála számos irdatlan nagy hülyeség is helyet kapott. Az egyik epizód például a finálé előtt szakad meg, mivel elveszett a kópia. Végül a koreai animátorok sajátos módon fejezték be a részt. De a humor olykor a popkultúrára való utalásokra épít, máskor pedig a társadalomkritikára, de egy jó adag öniróniát is tartalmaz.

A Clerks animációs sorozat egy igazi kis gyöngyszem, melynek nézése során valóban azt érezhetjük, hogy Dante, Randal, Jay és Néma Bob egy portálon keresztül bekerültek a rajzfilmek világába, hogy ott folytathassák "szürke" hétköznapjaikat. A Jersey filmek rajongóinak mindenképp érdemes rászánni azt a bő két órát. Beteg, zsibbasztó, mégis, minden perce aranyat ér!

0