2019.04.04 21:21 Filmdoki Olvasottság: 463x
0

Az emberiség nagy kalandja

Az 1966 és 1969 között futó Star Trek a televíziózás történek egyik meghatározó darabja. Váratlanul ért véget, azonban az idő előrehaladtával egyre nagyobb kultstátusznak kezdett örvendeni, így beindultak a munkálatok a Star Trek - Phase Two című sorozathoz, mely Kirk és legénységének újabb kalandjait mutatta volna be. Azonban a '77-es Csillagok háborúja mindent megváltoztatott: a Paramount úgy döntött, az Enterprisenak is a moziban a helye.

1979-ben a filmszínházak be is mutatták Kirk kapitány első nagyjátékfilmjét, mely a már említett új sorozat pilot epizódjának egy kibővített változata. A film pénzügyileg robbantott, ami nem csoda, a rajongóknak 10 évet kellett várniuk, hogy újabb kalandokban láthassák a legénységet. Azonban épp ezen rajongók közül fanyalogtak sokan, hogy a film sokkal ridegebb, mint a sorozat, a szereplők karakteridegenek, valamint tempója miatt előszeretettel hivatkoznak rá mind a mai napig Star Trek - The Slowmotion Picture címmel.

Az emberiség nagy kalandja

Számomra viszont rengeteget nyújt ez a mozi. Egyrészt egyszerűen öröm ránézni, nem lehet elvitatni a The Motion Picture megnevezést, mert ez valóban a mozivásznakra lett készítve, egy igazi audiovizuális csoda. Tény, hogy ridegebb, komolyabb, azonban a karakterek között ugyan úgy megvan a kémia – a Kirk, Spock, McCoy trió utánozhatatlan –, és személyiségük is fejlődik. Az optimista világszemlélet szintén megvan, melyet Goldsmith oly csodásan fejez ki grandiózus zenéjével. És ami a legfontosabb: a mentalitás, mely a mostani Star Trekre elveszett. Veszély fenyegeti a Földet, és mégis hogyan akarják ezt megakadályozni? Erőszak nélkül!

A Star Trek - The Motion Picture még valóban arról szól, amiről a sorozat: az ismeretlen felfedezése, az emberi kíváncsiság határtalansága. És persze arról, hogy mi tesz minket emberré. Lehetőleg jó emberré!

69 Űrszekerek  (1979)

kaland | misztikus | sci-fi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Az üggyel-bajjal kijavított öreg csillagcirkálónak, az Enterprise-nak Kirk parancsnoksága alatt meg kell állítania egy energiafelhõt, nehogy összeütközzön a Földdel. A baj... több»

0