2022.12.26 11:28 Kóborló Olvasottság: 2279x
3

Gyilkos a házban

Nagyon régóta tervezgettem ennek a filmnek a megtekintését, és hát mikor lenne a legideálisabb, mint valamikor a karácsonyi időszakban (ha már a film címe is az, hogy Fekete karácsony). Nos, a produkcióval kapcsolatban rengeteg mindent hallottam és olvastam már, de jómagam valahogy kissé másmilyennek képzeltem el ezt a filmet, mint amilyen valójában is lett.

Kezdeném azzal, hogy szinte mindenhol a horror zsánerein belül, elsősorban a slasher stílust emlegetik vele kapcsolatban, amivel azért én nem teljesen értek egyet, bár meg kell hagyni, hogy a filmben egyértelműen megtalálhatóak a slasher műfaj stílusjegyei, de a nézése során számomra sokkal inkább egy másik műfaj érződött, méghozzá a giallokra jellemző alkotások. Ez elsősorban a film hangulatvilága, illetve a gyilkosságok kivitelezése miatt érezhettem. A gyilkosságok tompított kivitelezése elsősorban a film rendezőjének, Bob Clark-nak (1939-2007) volt az ötlete, ugyanis a film forgatókönyvírója, Roy Moore eredetileg a történetben sokkal véresebbnek és kegyetlennek írta mindezeket meg, de végül a rendezővel ezeket összeegyeztették, és a rendező elképzelése valósulhatott meg. Számomra ez még a pozitívumok közé is tartozik, ugyanis ezzel a megoldással talán még jobban is sikerült a film atmoszféráját még komorabbá és sötétebbé varázsolniuk, ugyanis talán ez a film legnagyobb ütőkártyája. Elképesztően hangulatos és komor filmhez van szerencsénk a Fekete karácsony személyében, ami képes odaszegezni a nézőjét a képernyő elé, bár be kell hogy valljam, hogy egyáltalán nem beszélhetünk egy pörgős produkcióról vele kapcsolatban. Sőt, akár írhatnám azt is, hogy a játékidejének körülbelül a kétharmada igencsak komótos tempóban halad, de szerencsére mindig történik ezalatt valami, így az érdeklődésem egy percre sem tompult ezen időszak alatt. Ez nagy valószínűséggel amiatt is lehetett, mert a film kétharmada számomra sokkal inkább operált krimi, vagy thriller elemekkel.

Gyilkos a házban

Érdemes megemlíteni a film pozitív mérlegnyelvén még a vágásait, a megvilágosításait, illetve a zenei és hanghatásait. Mindezek egybevéve még rengeteget tettek hozzá a hangulatfokozásához, és talán ezek együttesével marad majd meg számomra egy igencsak emlékezetes filmként a Fekete karácsony. Mindezen pozitívumokon rengeteget rontott volna a filmbéli karakterek, de szerencsére e téren sem ez történt, bár számomra talán itt fedezhető fel némi negatívum a produkcióval kapcsolatban, de ez a kisebb hiba is inkább a forgatókönyve miatt lehetséges, ugyanis a filmbéli nyomozók munkája hagy némi kivetnivalót, illetve a film lezárása sem nyerte el maximálisan a tetszésemet. Mondjuk azt azért nagyban tudom dicsérni, hogy legalább az úgynevezett final gril személye körülbelül a film közepéig nem egyértelmű.

Összegezve, azok számára, akiknek kimondottan fontosnak tartják, hogy egy horror vagy egy thriller rendelkezzen komor és sötét hangulattal, azok minden bizonnyal remekül fognak szórakozni eme mára klasszikussá vált horrorfilmen, még akkor is, ha a történetvezetése mára már azért kissé lassúnak bizonyul.

horror | misztikus | thriller

A karácsonyi szünetben egy lánykollégium ott maradt lakóit egy ismeretlen férfi hívogatja és obszcén szavakat suttog. A pszichopatának azonban ennyi nem elég és elkezdi... több»

3