2018.09.06 15:09 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 548x
1

Igazi mai klasszikus a District 9

Az első gondolatom a District 9 megnézése után az, hogy egy erős mozit kaptam, s hogy egy olyan sci-fit láthattam végre, amely képes a társadalmi (és egyéni) dráma, valamint az akciófilm eszközeit is beemelni az idegen inváziós narratívába. Nagyon hatékonyan, teszem hozzá.

Johannesburg, MNU, idegen lények elkülönítése (=szegregáció), kilakoltatási végzés… akárhogy is nézem, Neill Blomkamp filmje egy az egyben rímel a dél-afrikai apartheidre (arról már nem is beszélve, hogy hiába egy 9 évvel ezelőtti alkotásról van szó, aktualitása napjainkban is tetten érhető). A rendező nem sokat teketóriázik, az első 20 percben az áldokumentarista húzásokkal teszi realisztikussá az egész atmoszférát, megismerhetjük az embereket, az idegeneket (vagy, ahogy a filmben hivatkoznak rájuk: rákokat), s a köztük lévő viszonyrendszert, amelyet jóindulattal sem lehet egyenrangúnak nevezni. Ebben a felvezetésben ismerjük meg Wikus Van De Merwét, az igazi aktakukacot, akit kineveznek az idegen lények áttelepítését végrehajtó akció főnökének. Wikus tenné is a feladatát, ahogy azt kell, csakhogy hiba csúszik a műveletbe: megfertőződik egy, a „rákok” által kifejlesztett szernek köszönhetően, aminek hatására ő is elkezd átalakulni (rákká, avagy a másik etnikum tagjává kezd válni). És itt jön a képbe Blomkamp másik remek húzása: az elején felettébb idegesítő, s antipatikus Wikus (Sharlto Copley) szép lassan átalakul: a néző szép lassan megkedveli, s a végén szurkol neki, hogy sikerrel járjon. A társadalmi és egyéni dráma, úgy az első óra után vált át akciófilmmé, s tempót is vált a film: pörgős és látványos jelenetek követik egymást (hiszen ha már a rákoknak vannak fegyvereik, akkor azt is illik bemutatni, mit tudnak, nem igaz?), mígnem eljutunk a befejezésig, amely (mivel egy jó filmről van szó), további kérdéseket fogalmaz meg a nézőben. Egyébként le a kalappal a vizuális effektekért felelős csapatért, nagyon szép látványvilágot hoztak össze 30 millió dollárból.

Igazi mai klasszikus a District 9

A District 9 egy jól összerakott sci-fi lett, amely egyáltalán nem fest szép képet az emberiségről (legyen az MNU-alkalmazott, nigériai gengszter, vagy egyszerű átlagember), s az társadalmi-politikai áthallásai 2018-ban is működnek. Én ugyan sokáig ódzkodtam a megtekintésétől, de azt kell mondjam, hogy egy remek filmélménnyel gazdagodhattam a megtekintése által.

82 District 9  (2009)

akció | sci-fi | thriller

A földönkívüli lények végre kapcsolatba léptek az emberi civilizációval. A helyzet azonban nem egészen úgy alakul, ahogy vártuk. Az idegenek űrhajója működésképtelen, a... több»

1