Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
82
Filmadatlap
 
28
Szereplők
51
Vélemények
60
Képek
2
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2018. 09. 06.

Az első gondolatom a District 9 megnézése után az, hogy egy erős mozit kaptam, s hogy egy olyan sci-fit láthattam végre, amely képes a társadalmi (és egyéni) dráma, valamint az akciófilm eszközeit is beemelni az idegen inváziós narratívába. Nagyon hatékonyan, teszem hozzá. Johannesburg, MNU, idegen lények elkülönítése (=szegregáció), kilakoltatási végzés… akárhogy is nézem, Neill Blomkamp filmje egy az egyben rímel a dél-afrikai apartheidre (arról már nem is beszélve, hogy hiába egy 9 évvel ezelőtti alkotásról van szó, aktualitása napjainkban is tetten érhető). A rendező nem sokat teketóriázik, az első 20 percben az áldokumentarista húzásokkal teszi realisztikussá az egész atmoszférát, megismerhetjük az embereket, az idegeneket (vagy, ahogy a filmben hivatkoznak rájuk: rákokat), s a köztük lévő viszonyrendszert, amelyet jóindulattal sem lehet egyenrangúnak nevezni. Ebben a felvezetésben ismerjük meg Wikus Van De Merwét, az igazi aktakukacot, akit kineveznek az idegen lények áttelepítését végrehajtó akció főnökének. Wikus tenné is a feladatát, ahogy azt kell, csakhogy hiba csúszik a műveletbe: megfertőződik egy, a „rákok” által kifejlesztett szernek köszönhetően, aminek hatására ő is elkezd átalakulni (rákká, avagy a másik etnikum tagjává kezd válni). És itt jön a képbe Blomkamp másik remek húzása: az elején felettébb idegesítő, s antipatikus Wikus (Sharlto Copley) szép lassan átalakul: a néző szép lassan megkedveli, s a végén szurkol neki, hogy sikerrel járjon. A társadalmi és egyéni dráma, úgy az első óra után vált át akciófilmmé, s tempót is vált a film: pörgős és látványos jelenetek követik egymást (hiszen ha már a rákoknak vannak fegyvereik, akkor azt is illik bemutatni, mit tudnak, nem igaz?), mígnem eljutunk a befejezésig, amely (mivel egy jó filmről van szó), további kérdéseket fogalmaz meg a nézőben. Egyébként le a kalappal a vizuális effektekért felelős csapatért, nagyon szép látványvilágot hoztak össze 30 millió dollárból. A District 9 egy jól összerakott sci-fi lett, amely egyáltalán nem fest szép képet az emberiségről (legyen az MNU-alkalmazott, nigériai gengszter, vagy egyszerű átlagember), s az társadalmi-politikai áthallásai 2018-ban is működnek. Én ugyan sokáig ódzkodtam a megtekintésétől, de azt kell mondjam, hogy egy remek filmélménnyel gazdagodhattam a megtekintése által.

 
Deku   2017. 07. 25.

Kicsit elvont volt még a sci-fikhez képest is ettől pedig nagyon lassan teltek a percek. Karakterek tűrhetően el voltak benne míg a sztori hát az eléggé hadilábon állt. Nekem legalábbis nem tetszett, kusza volt és zavaros. Bár ez csak az én szemszögem.


 
andor50   2015. 02. 26.

Nagyon jó film, tök jó hogy dokumentum filmre hasonlít. A sztori nagyon kreatív, mindenképp érdemes megnézni. A legjobb benne, hogy minden szépen ki van találva és így a sci-fi elemek mellett valóságosnak tűnik.

 
GedyPapa   2017. 05. 20.

Nagyon erős film, amit egy ideig nem értettem. De miután rájöttem a nyitjára elgondolkodtatóvá és érdekessé vált. A dokumentumfilm jellege már csak dob rá egyet.

 
Hetedik   2018. 09. 15.

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::
Nagyon erős látlelet az emberiségről. Hogy viselkedünk más fajokkal, egymással, a környezetünkkel, az emberi ostobaság, erőszakosság, aljasság, brutalitás kórlapja. Nagyon megrázó film, nem szórakoztató nézni, de sajnos igaz. Ilyen faj vagyunk. Sharlto Copley játéka zseniális, ahogy eszi a macskakonzervet, kétpofára, mert már annyira éhes, majd átszegődik a másik fajhoz és megmenti őket a biztos pusztulástól, ereje végezetéig, a végsőkig, mert tudja, többet érnek mint mi....vagy mikor az idegen nézi a boncasztalon társát, ahogy fel van trancsírozva, nem hiszi el és még akkor sem kezd el futni mikor elkezdenek lőni rájuk, mert egyszerűen annyira ledöbbenti a látvány és nem tudja felfogni magasabb intelligenciájával, egy faj hogy tud ennyire brutális lenni. Vagy mikor Copley bemegy a sátorba fegyverért és a négerek mindjárt feltrancsíroznák, vagy mikor a katona folytogatva az idegent röhögve odamondja, élvezi nézni a szenvedését, vagy mikor....napestig lehetne sorolni, Neill Blomkamp zseniális filmje egyszerre megrázó és elszomorító, ugyanakkor örülünk a végén mikor az idegen és csemetéje végre megmenekül ettől a hozzájuk képest primitív fajtól. Szívesen mondanám hogy hazug képet fest rólunk, de sajnos nem. Azért vannak még rendes emberek is a Földön, csak nagyon kevesen....

Sharlto Copley
 
Összességében a District 9 egy erős mozi, melyet nem biztos, hogy sci-finek lehet nevezni, de akciófilmnek tényleg jó. Értékelésünk: 7,5 / 10 pont. több»
 

A film készítésének összköltsége 30 millió dollár volt.

(moviewer )
 

A Rotten Tomatoes oldalán 90%-os értékelést kapott 296 kritika alapján.

(Bogi87 )
 

A filmet betiltották Nigériában mivel a kormány úgy érezte, hogy a film gengsztereknek és kannibáloknak állítja be a nigériaiakat.

(VFTS )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.