Elfogult vagyok. Már azt is imádtam, ahogy felépítették a film körüli háypot. A kisfilmek (amiket alább belinkeltem) az interjúk, a megosztott előzetesek, mind csak feljebb és feljebb tolták a lécet és megugorhatatlan magasságba tették az elvárásokat. Pár hete megnéztem az első részt, majd úgy ültem be a filmre, hogy lesz, ami lesz. Végül lett is valami meg nem is.
Az első pillanatban berántott a film különleges világa. Ezt imádtam az első részben is. Egy olyan alternatív valóság, aminek minden részlete ki van dolgozva. Kézzel fogható az atmoszférája, szinte érzem a szagokat, az esőt, mindent. Iskolás gyereknek éreztem magam, ahogy a kirakatban nézem a playmobil játékokat. Gyönyörű képek. Ehhez jött az első egy óra szerintem igenis mozgalmas cselekménye. Ryan Gosling abszolút főszereplője a filmnek és szerintem nagyon is jól hozta a karaktert. Ana de Armas ismét gyönyörű, talán csak Robin Wright volt meglepően béna.
Pont, mikor azt kezdtem fogalmazni magamban, hogyan fogom az egekbe magasztalni a filmet, és írom le, hogy a legjobb eddig evör, amit láttam, na pont akkor úgy belassult, hogy talán meg is állt. Hirtelen mintha minden jelenetet Tarr Béla keze érintett volna. Egy lovacskát kb. 10 percig emeltünk ki a hamuból úgy, hogy mindenki tudta mi lesz vele, egyáltalán nem fokozta az érzelmeket, csak idegesített.
Mivel a játékidő 163! perc és kb az első óra után lassultunk be, kínzó másfél óra következett. Persze ki tudta előre? Vártam, csak vártam, néha jött egy akciójelenet, az valamit segített, de egy idő után már semmi sem. Ekkor következett Harrison Ford. Na! Gondoltam, majd a papi kihúzza őket a csávából, de tévednem kellett sokan azt írták, hogy mekkorát alakított, meg, hogy a jelenléte hangsúlyos meg bla-bla…lófaszt. Nem csinált az semmit. Azon gondolkoztam, hogy minek volt itt annyi időt Magyarországon, ha ilyen kevés jelenete van. így már értem azt a sok bringázást…
Nem akarok spoilerezni, de kb. minden lényeges cselekményét megmutatják az előzetesekben. A másik óriási csalódás Jared Leto gagyi játéka volt. Mondjuk nem segített rajta a rosszul megválasztott szinkronhang sem. Ő volt a vak milliomos, a misztikus lény…csak épp pont érdektelen maradt és nem is nagyon futatták ki a történetszálát.
Apropó történet: attól eltekintve, hogy a film jó két harmada csigatempóban vánszorgott, szerintem a történetet nagyon is jól kitalálták. Az első rész teljes cselekménye elfért volna a második rész első 15 percében. Rengeteg minden történik. És mindent normálisan elmagyaráznak. Számomra nem maradt sok kérdés, vagy elvarratlan szál, így tehát csak a tempóval volt gondom.
A zenéről: nos nem egy Vangelis. A dallamok helyett csak BRAAAM BRAAAM volt, néha olyan erősen, hogy majd’ beszakadt a hátam. Nagyon hiányzott az első rész csodás hangszerelése. Ez egy mínusz lett amúgy.
Összességében inkább tetszett a film, mint sem és abszolút ajánlom mindenkinek, akit kicsit is érdekel, mert még fogunk hallani róla sokat. Tuti, hogy bejut az Oscar-ra, ha mással nem a set-designnal, és a képpel, mert felejthetetlen élményt nyújt. Tényleg olyan minőségű animáció és trükkök, amilyeneket még sosem láttam.
Fontos megjegyezni, hogy én IMAX 3D-ben néztem, ami még rárakott az élményre képileg, hangilag egyaránt. Nyilván a jó öreg 2D és eredeti hang máshogy adja át, ki tudja, talán ha lesz időm, úgy is megnézem a majd három órája ellenére. Egy hatalmas élmény volt, na!

85 Szárnyas fejvadász 2049 (2017)
akció | dráma | misztikus | sci-fi | thriller
2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy... több»
Szereplők: Harrison Ford, Ryan Gosling, Jared Leto, Robin Wright, Edward James Olmos