2017.12.11 10:21 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Mindig újra lehet kezdeni

A film nézése közben magától értetődően felidéződött bennem a Millió dolláros bébi, valamint helyenként a Hajsza a győzelemért is. A Millió dolláros bébi is egy sportoló karriertörténetét dolgozza fel, amely egészen bravúrosan halad, majd egy végzetes balesettel minden összetörik. A különbség annyi, hogy míg Maggie élete ezen a ponton véget ér, s szó sem lehet arról, hogy valaha újra ringbe szállhat, addig a Vasakarat éppen abból nyeri a drámaiságát, ahogy Vinny harcol azért, hogy újra bokszolhasson. S innen a kapcsolódás a Hajsza a győzelmérhez, ugyanis Niki Lauda sem adta fel a balesete után, sőt még többszörös világbajnok is lett.

Egyes jeleneteket szabályosan rossz volt nézni, amikor például Vinny a törött nyakával elkezd fekve nyomni (s legalább ugyanilyen erővel hat az is, amikor a sportolóról eltávolítják a „vaskoronáját”), de a történet éppen emiatt felemelő, hiszen megmutatja, hogy elég kitartással egy vesztett helyzetből is újra lehet kezdeni az életet. Miles Tellert én jó színésznek tartom, bár néha előfordul vele, hogy rosszul választ filmeket magának, de tehetségét azért már megmutatta párszor (elég ha csak a Whiplasht említem, ami nemcsak J. K. Simmons miatt ütött akkorát). A Vasakaratban is jó Teller, illik hozzá az a könnyelműség, amely Vinnyt jellemzi a baleset előtti időszakról, s utána eléri a nézőnél az együttérzést, amikor törött nyakkal igyekszik újra beindítani az életét.

Mindig újra lehet kezdeni

A főszereplő mellett külön érdemes szólni Aaron Eckhartról is, akinek a filmbéli fizimiskája közelében sincs a Sötét Lovag Kétarcához, de olyan remek játékot produkál a lecsúszott, de a végletekig elszánt edző szerepében, hogy azt öröm nézni. A film igazi erejét kettejük játéka adja, ilyen szempontból pedig a magyar címadást sem érheti kritika, hiszen amit közel két órán keresztül láthatunk, az tényleg nem más, mint a Vasakarat. A kezdetben piperkőcnek tűnő Vinny Pazienza a végére teljesen a nézők szívébe lopja magát, amelyre rásegít a lezárás is (itt talán megvádolhatnánk a filmet a giccsbe hajlással, de ha ez valóban így történt, akkor egy rossz szót sem szólhatunk), végeredményben tehát egy igazi sportfilmet kapunk abból a fajtából, amelyet szeretünk nézni. Kicsit furcsa, hogy a nagy nevek ellenére (az említetteken kívül felfedezhetjük Martin Scorsese-t is executive producerként) alig kapott érdemi hírverést a Vasakarat, igaz, mostanában több bokszolófilm is bemutatásra került (Creed – Apollo fia, Mélyütés), amelyek elvonták a figyelmet erről a független filmes gyöngyszemről. Ennek ellenére egy ajánlott film a részünkről, hiszen az érdemei önmagukért beszélnek!

80 Vasakarat  (2016)

dráma | életrajzi | sportfilm

Vinny Pazienza boksz világbajnok inspiráló története, akinek egy szörnyű autóbaleset után az orvosai nem tudták megmondani, vajon újra lábra állhat-e. A férfi csodával... több»

1