2018.07.22 17:30 Filmelemző Olvasottság: 1166x
4

Egy befeszült játék

Stephen King 1992-es regényéből Mike Flanagan készített nehezen meghatározható műfajú fimet, mely szerintem leginkább thrillernek tűnik (bár sok helyen drámaként szerepel). A sztori érdekes: egy szexuális játékok során ágyhoz bilincselt nő esete, aki teljesen magára marad egy elhagyatott házban, mert férje még az aktus előtt szívrohamot kap. Ennyi spoiler nélkül is köztudott a filmről.

A folytatás viszont meglepetéseket rejt és leköti a nézőt. Az eseményeket három szálon látjuk: az egyik a nő szabadulási próbálkozásait mutatja be, a másik egy felsejlő gyermekkori emlékét tárja elénk, a harmadik pedig látomásairól szól. Érdekes a rendezés, bár néhol kicsit hatásvadász, néhol kifejezetten idegesítő, máshol pedig szinte visszataszító a kivitelezés. A főszereplők bemutatása sajnos nagyon hiányos: keveset tudunk meg róluk (szinte csak annyit, hogy zátonyra futott a házasságuk és az elhagyatott házikóba azért érkeznek, hogy furcsa légyottjukkal feljavítsák kapcsolatukat). Bár a 46 évesen is nagyon szép Carla Gugino (a megbilincselt nő szerepében) és Bruce Greenwood férjként mindent elkövetnek karaktereik életszerű bemutatásáért, mégsem nagyon sikerül a dolog.

Egy befeszült játék

Valahogy kevéssé hiteles ugyanis, hogy 45 feletti, régóta házasságban élő, középkorú emberek ilyen módon akarjanak működő kapcsolatot kialakítani. (Az ilyen szexuális "kapcsolatjavítás" inkább a huszonévesekre jellemző.) Az izgalmak később jönnek: van borzongás, van rémület és van izgulás is a nő megmeneküléséért, mely végül valóban összejön. King (könyvében) és Sheridan (a filmben) még csattanót is elhelyeznek, bár inkább csak pukkanás lesz a dologból, annyira gyengécske a végkifejletnek szán meglepetés. Összességében a Gerald' Game csalódás volt számomra.

Mind Stephen King regénye, mind az ebből készült film középszerű alkotás, kiszámítható elemekkel és kicsit beteges jelenetek sokaságával. Azt gondolom, a téma jobban is kiaknázható lett volna és a perverz gyermekkori emlék is simán kimaradhatott volna az egészből. Értékelésem: 2,5-3 csillag: 50-55%. Vagyis: erősen közepes.

dráma | erotikus | horror | thriller

Amikor egy házaspár ártalmatlan játéka egyik pillanatról a másikra a túlélésért folyó küzdelemmé válik, a feleségnek, Jessie-nek meg kell küzdenie a házban ólálkodó... több»

4