Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
84
Filmadatlap
 
28
Szereplők
10
Vélemények
6
Képek
1
Videók
 
Filmelemző   2018. 07. 22.

Stephen King 1992-es regényéből Mike Flanagan készített nehezen meghatározható műfajú fimet, mely szerintem leginkább thrillernek tűnik (bár sok helyen drámaként szerepel). A sztori érdekes: egy szexuális játékok során ágyhoz bilincselt nő esete, aki teljesen magára marad egy elhagyatott házban, mert férje még az aktus előtt szívrohamot kap. Ennyi spoiler nélkül is köztudott a filmről. A folytatás viszont meglepetéseket rejt és leköti a nézőt. Az eseményeket három szálon látjuk: az egyik a nő szabadulási próbálkozásait mutatja be, a másik egy felsejlő gyermekkori emlékét tárja elénk, a harmadik pedig látomásairól szól. Érdekes a rendezés, bár néhol kicsit hatásvadász, néhol kifejezetten idegesítő, máshol pedig szinte visszataszító a kivitelezés. A főszereplők bemutatása sajnos nagyon hiányos: keveset tudunk meg róluk (szinte csak annyit, hogy zátonyra futott a házasságuk és az elhagyatott házikóba azért érkeznek, hogy furcsa légyottjukkal feljavítsák kapcsolatukat). Bár a 46 évesen is nagyon szép Carla Gugino (a megbilincselt nő szerepében) és Bruce Greenwood férjként mindent elkövetnek karaktereik életszerű bemutatásáért, mégsem nagyon sikerül a dolog. Valahogy kevéssé hiteles ugyanis, hogy 45 feletti, régóta házasságban élő, középkorú emberek ilyen módon akarjanak működő kapcsolatot kialakítani. (Az ilyen szexuális "kapcsolatjavítás" inkább a huszonévesekre jellemző.) Az izgalmak később jönnek: van borzongás, van rémület és van izgulás is a nő megmeneküléséért, mely végül valóban összejön. King (könyvében) és Sheridan (a filmben) még csattanót is elhelyeznek, bár inkább csak pukkanás lesz a dologból, annyira gyengécske a végkifejletnek szán meglepetés. Összességében a Gerald' Game csalódás volt számomra. Mind Stephen King regénye, mind az ebből készült film középszerű alkotás, kiszámítható elemekkel és kicsit beteges jelenetek sokaságával. Azt gondolom, a téma jobban is kiaknázható lett volna és a perverz gyermekkori emlék is simán kimaradhatott volna az egészből. Értékelésem: 2,5-3 csillag: 50-55%. Vagyis: erősen közepes.

 
Berto49   2017. 10. 07.

!!!Spoiler!!! Minden kívánságom ilyen gyorsan teljesüljön! Azt gondoltam, hogy jó néhány hónapot kell várni erre a King-adaptációra, amelynek eredeti regényét anno olvastam is. Alig néhány nap után, hogy olvastam és beírtam a kívánságlistámra ezt a nagyon várós mozit, egy ismeretlen jótevő (a filmek Atyja áldja meg érte!) készített hozzá magyar feliratot. Nehéz, de nagyon sikeres adaptáció ennek a kamaradarabnak az elkészítése, hiszen mindössze egy házaspár, Jessie és Gerald a főszereplő, az utóbbi pedig hamarosan a kezdet után szívrohamban meghal, és csak Jessie hagymázas hallucinációban „osztja az észt”. A megbilincselt szerencsétlen asszony múltjának sötét foltja flashback epizódokban tárul fel. Érdekes, hogy King néhány más írásában használt motívum is feltűnik a darabban; a Cujo-féle kutya, vagy a "Dolores Claiborne " című regényében is jelentős szerepet játszó teljes napfogyatkozás. Stephen King kimeríthetetlen tehetsége a szörnyűséges történetek kitalálásában nagyszerű lehetőségeket nyújt a filmkészítők számára is. Ez a feldolgozás szerintem a nagyon jók közé tartozik. Carla Gugino eddig az általam látott filmekben nem hívta fel magára a figyelmemet, de mostantól meg vagyok győződve kiugró tehetségéről.


 
Deku   2018. 02. 15.

Nagyon remek volt a film minden egyes mozzanata. Szeretném újra megnézni amint lehet. Ez a film egész stabilan össze van tákolva. Szerintem teljesen rendben van mind a karakter felépítés mind pedig a történeté.

 
Hetedik   2017. 10. 02.

Vártam már az adaptációt, a könyv nagyon tetszett és a film sem okozott csalódást. Remek színészek, néhány apróbb változtatás: Gerald szelleme kulcsszerepet kap, holott a könyvben benne sincs, a kutyus előélete sem derül ki, valamint itt szívrohamban hal meg a férfi, pedig eredetiben a nő rúgásától. Ettől függetlenül feszült és izgalmas, olykor brutális is, vissza tudja adni a könyvet. A zárójelenet pedig parádés.

 
Queenakasha   2018. 03. 26.

Amikor az ember meglátja, hogy Stephen King egy újabb regényét megfilmesítik, már azon kezd tanakodni vajon most elszúrják-e megint vagy kivételesen hatásos lesz.Ez most szerintem elég jól sikerült. Lekötött, végig izgultam/drukkoltam. Talán a hallucinációk lehettek volna hitelesebbek.

Carla Gugino
Carla Gugino
Carla Gugino
Carla Gugino
Bruce Greenwood
Bruce Greenwood
Carla Gugino
 
z ilyen típusú alkotásokra szokás rásütni, hogy "korrekt iparosmunka", és itt talán annyiban nem passzol a definíció, hogy a filmnek láthatóan ennél azért komolyabb ambíciói is lennének, de nem futja többre egy konyhapszichologizálással egybekötött tisztességes borzongatásnál. Avagy a Gerald's Game sikeresen megtörte a King-adaptációk sormintáját: most nem is egy zseniális és nem is egy tűzre való darab született, hanem egy olyan, amely egyszeri megtekintésre minden további nélkül ajánlható.

7/10 több»
 
Mindent egybe vetve ez most kissé sznobul fog hangzani, de számomra ez az idei év legjobb King-filmje, hiába az Az elképesztő sikere (A setét tornyot pedig gyorsan felejtsük el). Nem csak, mint pszicho thriller állja meg a helyét, hanem mint tűpontos könyvadaptáció. Egyedül a lezárás nem lett hibátlan, mivel meglehetősen sietősre vették vele a figurát, bár legalább nem lett feleslegesen két órásra duzzasztva. Jó ez, na. 8/10 több»
 
A szexuális abúzus, de tágabb értelemben a hatalmi fölénnyel való visszaélés e helyütt és ezen a ponton nem a gender-témák és a gender-szempontok aláhúzásával, hanem egész egyszerűen azzal jár, hogy verbális tetteket kell végrehajtani a probléma nyílttá tétele, illetőleg a tabuizálás megszüntetése érdekében. Poétikusan, de a valósághoz hűen fogalmazva mindez a (fel)szabadulás és a megszabadulás története is, Jessie története ezek alapján pedig minden nő, de minden férfi története is lehet. több»
 

Stephen King "Bilincsben" című regénye alapján.

(Berto49 )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.