2022.04.04 16:16 Artemisia Olvasottság: 1404x
6

Végszó

A Végtelen háború eseményeinek, egyben a Végtelen-saga lezárása, melyben a Bosszúállók végső harcát láthatjuk. A megmaradt tagok, Marvel kapitánnyal kiegészülve, Thanos felkutatására indulnak, ám miután minden remény odavész, hogy visszafordítsák a károkat, amelyeket Thanos csettintése okozott, egy váratlan arculatváltás történik: 5 év telt el a csettintés óta, a film első harmada pedig egy lassú gyászelégia arról, hogy az életben maradottak hogyan próbálják feldolgozni a történteket: Vasember elhatárolódik a többiektől, és a hősködés helyett a családapaságnak szenteli magát, Amerika kapitány terepiás gyűléseken próbál másoknak is túllépni a történteken, Fekete Özvegy a munkába temetkezik, Bruce megtalálta a módját, hogy hogyan működjön együtt Hulkkal, Thor bár megalapítja a földi New Asgardot, azután elhagyja magát, és imidzsromboló módon az alkoholba fojtja bánatát, az egész családját elveszítő Sólyomszem pedig önmagából kifordulva, Roninként vérgőzös igazságosztásba kezd az utcákon.

A grandiózus Végtelen háború után, ahol gyakorlatlag az MCU összes hősét felvonultatták, a Russo-fivérek jóval intimebb hangot ütnek meg, és ezúttal a Bosszúállók 6 alapítótagjára koncentrálnak; míg a Végtelen háború Thanos filmje, az ő háborúja volt, addig a Végjáték a Bosszúállóknak a bosszúja.

Végszó

A film második harmadát a megoldás, vagyis egy időutazás előkészítése teszi ki, melyből már a Hangya is kiveszi a részét. Az általa ugrómeló névre keresztelt utazássorozat rendkívüli pillanatokat tartogatnak a karakterek és a nézők számára is. A legnosztalgikusabb epidzódja talán a Bosszúállók 2012-es eseményeit átforgató rész, ami Loki karaktere szempontjából egy nagyon fontos részletet is tartalmaz, az 1970-be tett utazásuk pedig megindító ajándékot nyújt Tony Starknak és Amerika Kapitánynak is; előbbi saját születése körülményeiről beszélgethet elhunyt édesapjával, utóbbi pedig viszontláthatja Peggy Cartert, ha csak egy pillanatra, üvegen keresztül is. Nem kevésbé szívszorító Thor találkozása az édesanyjával, éppen annak halála napján.

A legmegrendítőbb jelenet mégis Sólyomszem és Fekete Özvegy versenyfutása a halálért. Natasa feláldozza magát a Lélekkőért cserébe, és bár hősies tette gyönyörűen búcsúztatja a karaktert az MCU-tól, nehéz a 4. fázist elképzelni Scarlett Johansson nélkül.

A játékidő utolsó harmadára pedig a végső csata marad a múltból teleportált Thanos seregeivel, ami amennyire epikus (többen is úgy aposztrofálták, mint ami túlszárnyalja A gyűrűk ura: A király visszatér gigászi csatáját), olyan érzelmes is: a csata fordulópontján,és a film emocionális csúcspontján Doctor Strange varázslata kaput nyit az 5 éve elporladt, de Hulk csettintésére visszatért hősöknek; Pókember, Bucky, Wanda, Fekete Párduc, Űrlord és a többiek visszatérnek, és belépnek a Thanos elleni harcba. A legnagyobb és legfájóbb meglepetésre azonban ismét nem voltunk felkészülve: Tony Stark halálára. Vele kezdődött minden 2008-ban, és vele is zárult le a fejezet a Marvel történetében. Fekete Özvegy és Vasember mellett azonban egy másik meghatározó karaktertől is búcsút kell vennünk, bár jóval szebb módon: Chris Evans Amerika Kapitányától: Steve Rogers ugyanis beteljesíti sorsát, és az Időkövet használva visszamegy a saját idejébe, hogy Peggy Carterrel élje az életét. Szép befejezés a helyét nem találó karakter számára.

A Végjátékkal tehát minden fontos karakter megkapta a nagy pillanatát, elvarrták az elvarratlan szálakat, és ami a legfontosabb: méltó lezárást kapott a Marvel 11 éves sagája. Innen visszatekintve pedig elmondható, hogy ezért a páratlan univerzumért, amit létrehoztak, ezért a 22 filmért, az élményekért, a karakterekért és ezért a befejezésért megérte a 11 év befektetett munkája.

akció | kaland | sci-fi

Thanos (Josh Brolin) betartotta az ígéretét, végrehajtotta a tervét és megsemmisítette az univerzum felét. A Bosszúállók tehetetlenek, a Földön eluralkodott a káosz. Amerika... több»

6