2021.09.02 06:16 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 308x
2

Tényleg velem van a baj? (Young Adult)

Manapság óriási divat a young adult irodalom. De tényleg. Mit is takar ez a kifejezés? Gyorsan és érthetően megpróbálom elmagyarázni annak, aki nem tudja. A YA egy olyan világot mutat be, és általában is az a helyszín, persze itt, a Földön, ami egy utópisztikus, a mai kialakult és elfogadott társadalmi rend utáni világ vámpírokkal, zombikkal vagy fantasy lényekkel megtűzdelve, egy újfajta romantikus töltettel átitatva, amiről valljuk be, sok fiatal álmodozik titokban vagy nyíltan.

Na ez a film is egy ilyen regény adaptációja, amit még 2005-ben mentettek át Rick Yancey regényéből. Hogy hogyan, azt egy kicsit bővebben is kifejteném. Kapunk a képünkbe egy posztapokaliptikus világot, amely azért hasonlít az Alkonyat és a Beavatott filmek világához, csak jóval esetlenebb és kidolgozatlanabb. Sőt, észrevettem stílusjegyeket az Éhezők viadala kvadrológiából is. Mindegy is, rendezőnk, J. Blakeson eddig sem tett le maradandót a filmes világban, de ez után a film után is jócskán vezekelnie kell majd, hogy még egyszer beleülhessen a rendezői székbe, vagy ellenkező esetben csak a forgatásokon otthagyott szemetet szedheti...

Tényleg velem van a baj? (Young Adult)

Egyszóval megjött az idegenek űrhajója, ami ott lebeg nem sokkal a fejünk felett, és kérlelhetetlenül, öt hullámban akarnak minket, földlakókat elpusztítani. Három hullám (özönvíz, járványok és az áramtalanítás) már megvolt, és nemsokára lecseng a két utolsó, majd a Föld idegen kezekbe kerül. Na itt csatlakozunk mi, nézők a történetbe, Cassie Sullivan (Chloë Grace Moretz) szemszögéből követve a történéseket.

A megmaradt emberek menekült táborokban élnek igen méltatlan körülmények között. Itt van főhősnőnk a kisöccsével, Sammyvel (Zackary Arthur), és itt szembesülnek azzal a jó hírrel, hogy az emberiség mégis megpróbál felülkerekedni a katasztrófán, és katonai táborokat hoztak létre, ahol összegyűjtik a harcolni akaró fiatalokat. (Mi van???) Felszállnak a buszra, de Cassie elkeveredik az öccsétől, és lemarad a járműről, ami otthagyja. Azonnal elindul az öccse után, de nem sokkal később megsérül.

Persze aki megmenti, nem lehet más, csak egy kigyúrt és jóképű srác, Evan (Alex Roe), akinek persze van egy kis hibája... Cassie egy kicsit egyből bele is habarodik magányos hősünkbe. Ekkor már kezdtem fenntartásokkal figyelni a filmet, hiszen – maradjunk annyiban, hogy – az addigi "hullámokat" is csak Cassie flashback utánérzéseiből láthatjuk nagyon gyengén és olcsón digitalizált változatban (komolyabb játékoknál szebb a háttér).

Tehát Sammy a katonai táborban "edződik" Bennel (Nick Robinson), aki Cassie gimis szerelme, a lány pedig Evannel pihen és gyógyulgat a vadonban. Eközben tobzódunk a giccses, erotikus romantikában és a világvége utánérzetben egyaránt. Valahogy sehogyan sem jön össze egy kiforrott stílus, amit a film tudna követni. Erőltetett színészi játék, főleg aki ebben "élen jár", az Alex Roe, aki a magamutogatáson kívül semmit nem tud adni a tartalomhoz. Közben coelhói magasságokban is "fürdünk" olyan beszólásokkal, mint a "remény tesz minket emberré". Na ettől a rántott hús majdnem egyben csúszott le a torkomon.

Sajnos a CGI gagyi, az akciójelenetek inkább nevetségesek, és főhőseink teljesen testidegenek az adott helyzetben, és nevetségesek a katonai rucijukban. A Földön már nincs áram. A katonai táborokban van. Ja persze, a végén azért rájövünk, miért is. De számomra a fő poén, hogy a rettenetes és végzetes invázióban az ötödik hullám közepén az idegenek elárulják, hogy hogyan is lehet legyőzni őket. Hu... Itt már nem csak a jalapeño paprikától kezdtem izzadni. De könyörgök, ha már "Total Earth Invasion" és harcok, vér és könnyek... Akkor mi a fenének kell állandóan sötétben harcolnunk, hogy ne lássunk semmit?

Drága Chloë Grace Moretz, remélem, a film után a helyi templomban elrebegtél egy-két engesztelő imát, mert anélkül elég nehezen tudom megemészteni ezt YA "remekművet". Oké, olyan a film, amilyen, de könyörgök, Liev Schreiber mit keresett (a pénzen kívül) ebben a posztapokaliptikus, sikoltozó tinilányos, giccses, erotikus, romantikus filmben? Egyszóval sablonos, klisés és kissé nyálas. De itt van és nézhető, igaz, nekem már csak egy kérdésem van: Hová tűnt az az átkozott negyedik hullám???

akció | dráma | fantasy | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

Földönkívüli idegenek akarják elfoglalni a Földet. Öt hullámban mérnek csapást az emberiségre. Első lépésként megfosztják az emberiséget az energiától, majd lerombolják a... több»

2