Egyszerre dráma, háborús sztori, pszicho-történet és akciófilm is A fegyvertelen katona. Mel Gibson nagyot rendezett 2016-ban, amikor elkészítette ezt a filmet, mely rögtön a kedvenceim közé került.
Az egész jól érzékelhetően két szakaszra oszlik: az elsőben Desmond Doss (Andrew Garfield) körülményeit, neveltetését és udvarlását figyelhetjük meg, amint beleszeret a gyönyörű Dorothyba (Teresa Palmer). A két fiatal romantikus kapcsolatba bonyolódik egymással, ám közben kitör a második világháború, és következik a film második szakasza: Doss kálváriája, majd hőstette a hadseregben, egészen pontosan a fronton, Okinawa szigetén.
Az egész valós eseményeken alapul: 1945. április 29-én ugyanis egy bizonyos Desmond T. Doss őrvezető valóban megmentett 75 katonát a biztos haláltól az okinawai Hacksaw gerincen azzal, hogy egy öldöklő csata után sorra felkutatta őket (mindannyian sebesültek voltak), és leengedte őket a 120 méteres mélységben lévő amerikai táborba (a biztonságba). Tette mindezt úgy, hogy előtte sokat küszködött az amerikai hadseregben azért a jogáért, hogy fegyveres kiképzés nélkül, és a fegyverhasználat megtagadásával (melyet vallási okból tett) szolgálhasson a seregben.
A film tökéletesen visszaadja a helyzet fonákságát, hiszen egy fegyvert használni nem tudó katona (ami már önmagában is ambivalens szürrealizmus), akit a hadsereg kivetni akar magából, a legnagyobb hőstettet hajtja végre a háború során, amire csak ember képes. Doss meg is kapja érte a Medal of Honort, a legnagyobb katonai elismerést, mégpedig a háború után, 1945. október 12-én személyesen Harry Truman amerikai elnöktől.
Nagyon jó a rendezés, és több szereplő is kimagaslóan jól játszik: így például Hugo Weaving (az apa szerepében), Luke Bracey (az eleinte Doss ellen forduló katonatárs bőrében) és Vince Vaughn (mint kiképző őrmester). A rendszeresen fel-felbukkanó háborús filmlistákon rendszerint mindig elöl szerepel ez a film, így természetesen nálam is, sőt én a második helyre teszem az 1962-es Leghosszabb nap után. Megérdemli.

90 A fegyvertelen katona (2016)
dráma | életrajzi | háborús | történelmi
A második világháború idején egy amerikai katonai orvos, Desmon Doss fegyvertelenül indul a csatamezőre, ugyanis erkölcsi nézeteivel ellenkezik az emberölés. A férfi hőssé... több»
Szereplők: Vince Vaughn, Andrew Garfield, Hugo Weaving, Sam Worthington, Rachel Griffiths
Van már vagy öt éve, hogy láttam, nagyon jó film, emberséges.