Számomra azért vállalható a film, mert valóban megtörtént eseményekre épül, és a film végén megszólalnak a valódi "szereplők". Spielberg előszeretettel él ezzel az eszközzel, lehet, hogy ez hatásvadász dolog, de ez juttatja eszünkbe azt, hogy az életben történnek olyan dolgok, vannak olyan emberek, amik és akik példaként állhatnak előttünk. Ez egyszerűen emberközelivé teszi a filmet.
Azzal teljesen egyetértek, hogy amúgy az egészet a szokásos amerikai cukormázzal öntötték le, de e nélkül az USA-ban talán nem nézik meg annyian, az anyagi siker viszont elég előkelő helyen szerepel a fontossági listán. Az amerikaiak nyilván imádják fényezni magukat, szükségük van a pátoszra, ezt nekünk, amerikán kívülieknek tudomásul kell vennünk, és a helyén kell kezelnünk.
Érdekes, hogy a film amúgy majdnem pontosan ketté van vágva, az első rész az előzmény, a második maga a hőstett. A háborús jelenetek szerintem teljesen rendben el lettek készítve, remek az operatőri munka, látványosak a csatajelenetek. A japánok természetesen démonizálva vannak, leginkább csak a mészárlás szenvedő alanyai, de a film nyilván nem is róluk szól.
Mel Gibson szerintem próbált valahol egyensúlyt találni a valódi történet és a hollywood-i giccs között, a mérleg enyhén átbillent az utóbbi javára...
Mindent összegezve szerintem vállalható, jó film, érdekes maga a témafelvetés a hit komolyságáról, erejéből, bár az is sokat elárul, hogy a legerősebb mondat talán, amit Harold Doss mond a végén: "Ha valamiben hiszel, az nem vicc. Az Te magad vagy!"

90 A fegyvertelen katona (2016)
dráma | életrajzi | háborús | történelmi
A második világháború idején egy amerikai katonai orvos, Desmon Doss fegyvertelenül indul a csatamezőre, ugyanis erkölcsi nézeteivel ellenkezik az emberölés. A férfi hőssé... több»
Szereplők: Vince Vaughn, Andrew Garfield, Hugo Weaving, Sam Worthington, Rachel Griffiths