2018.03.30 10:40 Filmelemző Olvasottság: <100x
4

Kakukktojás

Sok szempontból lehet vizsgálni ezt a spin-off fejezetet, az egyik, hogy mennyire illeszkedik a Star Wars filmekhez (kánonhoz), a másik, hogy önmagában, dramaturgiailag milyen az egész. Ha az első szempontot nézzük, sajnos nem sok dicsérő szót lehet mondani, mert nagyjából a SW jegyek 90% -át mellőzi. Nincs misztikum, nincsenek jedik, alig vannak fénykard-jelenetek (csak egyetlen egy, az is 1-2 perces) és hiányzik a SW klasszikus részeire jellemző pozitív hangulat. Mindezzel szemben a Rogue One sötét hangulatú, negatív érzésekkel teli dráma, mely lehetne egy sima XXI.

századi háborús film is, hiszen néhány jelenettől eltekintve alig emlékezteti bármi is a nézőt arra, hogy valójában egy Star Wars filmet néz. Ami pozitívum, az a film végén zajló űrcsata jelenet és a scarifi csata, illetve Darth Vader nagyjelenete a 123. és 127. perc között, amikor a nagyúr a menekülő lázadók után megy.

Kakukktojás

Tehát minden színvonalas dolog a film utolsó 30 percben történik, így a filmnek ez a része 8 pontos, a többi 100 perc viszont annyira gyenge, hogy jó, ha 5 pontot ér. A végső értékelés így nem lehet több 6 pontnál.

Ami a szereplőket illeti: Felicity Jones csinos nő, jó színész, de ebből semmi nem derül ki a Rogue One -ban, mert jó, ha 2-3 arcot váltogat. Egyszerűen unalmas és lapos amit csinál. Diego Luna pedig nem való karakteréhez, mert törékeny, alacsony srác, akit a büdös életben nem követnének kommandósok sehova. (Jó, ha 10 méterre el tudna cipelni egy rakétavetőt a bruttó 50 kilójával.) Ami a többieket illeti: csak Riz Ahmed, a lázadókhoz állt birodalmi pilóta az, aki értékelhetőt nyújt és talán Mads Mikkelsen. Mindent egybevéve a Zsivány Egyes, egy kakukktojás a SW filmek sorában és nem csak azért, mert spin-off fejezet, hanem mert egyértelműen a kormor, realisztikus filmeket igénylő Star Wars rajongókat célozza. Mivel én nem ilyen vagyok és szeretem a hagyományos, klasszikus Csillagok háborúja világot, nem nyert meg a film. Nálam csak közepes lett.

akció | kaland | sci-fi

A raboskodó Jyn Erso-t kiszabadítják a lázadók. Amikor a Jyn megtudja, hogy apját fogva tartja a Birodalom, és arra kényszerítik, hogy építsen meg számukra egy mérhetetlen... több»

4